Connect with us

Πολιτιστικά

“WOW – WOMEN OF THE WORLD” Ένα φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Published

on

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα.

Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση που έχει σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά, αλλά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αναδεικνύοντας πρόσωπα και ιστορίες που εμπνέουν.

Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Aθήνα θα προβληθούν δύο ταινίες από γυναίκες δημιουργούς: η πρώτη είναι το επίκαιρο ντοκιμαντέρ «The Janes» των Αμερικανίδων Tia Lessin και Emma Pildes και η δεύτερη, η ταινία μυθοπλασίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ» της Ελληνίδας Μαρίας Ντούζα.

Αναλυτικά:
The Janes (2022)
To Σάββατο 1 Απριλίου στις 20.30 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «The Janes» που αφηγείται την ιστορία μιας παράνομης ομάδας γυναικών, που συνθηματικά ονομάζονταν όλες Τζέιν, και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Σικάγο βοηθούσαν γυναίκες να κάνουν οικονομικά προσιτές και ασφαλείς αμβλώσεις σε μία περίοδο που αυτές ήταν παράνομες.

Σε σκηνοθεσία της υποψήφιας για Όσκαρ, Tia Lessin, και της υποψήφιας για Emmy, Emma Pildes, το ντοκιμαντέρ «The Janes» παρουσιάζει αφηγήσεις από τις γυναίκες του δικτύου, πολλές από τις οποίες μιλούν στην κάμερα για πρώτη φορά. Αψηφώντας τη νομοθεσία της πολιτείας που απαγόρευε τις αμβλώσεις, την Καθολική Εκκλησία που τις καταδίκασε αλλά και τη μαφία του Chicago, οι Janes έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή για να βοηθήσουν τις γυναίκες που είχαν ανάγκη. Στην προ-Roe v. Wade εποχή – μια εποχή που η άμβλωση ήταν έγκλημα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και που ακόμη και η κυκλοφορία σχετικών πληροφοριών ήταν κακούργημα στην πολιτεία του Illinois – οι Janes παρείχαν χαμηλού κόστους ή δωρεάν αμβλώσεις σε περίπου 11.000 γυναίκες.

Θα προηγηθεί εισαγωγικό βίντεο της Emma Plides, συν-σκηνοθέτριας και παραγωγού του «The Janes». Με το πέρας της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Eileen Smith και Diane Stevens, μέλη των «Janes» που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ηλιάνα Μάγρα. Το ντοκιμαντέρ «The Janes» προβάλλεται αποκλειστικά στο Vodafone TV, το σπίτι του ΗΒΟ στην Ελλάδα. Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους.



Patrinorama.gr

#WOW #WOMEN #WORLD #Ένα #φεστιβάλ #για #γυναίκες #θηλυκότητες #και #nonbinary #άτομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδήσεις14 λεπτά ago

Ελληνικό: Τι λέει ο φίλος του 17χρονου για την επίθεση – «Του τράβηξαν μαχαιριά στην κοιλιά» ΒΙΝΤΕΟ

Ειδήσεις44 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Να ακυρώσουμε το πλαίσιο της ΝΔ και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην στέγη και στην κατοικία»

Lifestyle1 ώρα ago

Ο Ηλίας Ψινάκης αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα: Μου λείπεις ήδη

Πολιτιστικά2 ώρες ago

Φρέντι Μέρκιουρι: Στο σφυρί το χειρόγραφο που αποκαλύπτει τον αρχικό τίτλο του «Bohemian Rhapsody»

Πάτρα NEWS2 ώρες ago

Η ΟΙΚΙΠΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πάτρα NEWS3 ώρες ago

Μια αγκαλιά τραγούδια στην συναυλία – αφιέρωμα στον Τώνη Μαρούδα

Πάτρα NEWS5 ώρες ago

Στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας η Άννα Μαστοράκου –

Πολιτιστικά5 ώρες ago

Πάτρα: Θερινό ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Lifestyle6 ώρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Νόνικα Γαληνέα

Lifestyle6 ώρες ago

Η Λάνα Ντελ Ρέι κυκλοφορεί νέο τραγούδι με τον πατέρα της

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS5 ημέρες ago

Αυτό είναι το νέο κατάστημα στα Βραχνέικα που τραβάει όλα τα βλέμματα

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις10 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση