Connect with us

Πολιτισμός

Τίμησαν τον διεθνή ζωγράφο Παπαθεοδώρου και άλλους συμπολίτες μας με κοινωνική προσφορά και δράση

Published

on

ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΤΡΑΣ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

Σε μια ιδιαίτερα αισθητική και Καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, στον συμβολικό χώρο εστίασης «Ακουαρέλα» με την παρουσία Φιλότεχνων τιμητικών καλεσμένων μας ο Σύλλογος Καλών Τεχνών

Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του εκφράζοντας θερμές ευχές για Ευτυχία και δημιουργία.
Ο Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου, καθηγητής Μαλλιάς Θεόδωρος αφού καλωσόρισε και απέδωσε ευχές στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε συνοπτικά με οπτικοακουστική παρουσίαση στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος όχι μόνον στην δημιουργική καλλιτεχνική ανάδειξη των καταξιωμένων μελών του Συλλόγου, αλλά στην διάσωση, προβολή, και ανάδειξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Πόλης μας και κατ’ επέκταση της όμορφης χώρας μας.
Την αρχική Συμβολή του Συλλόγου στην επίτευξη του στόχου για την διάσωση και ανάδειξη της οικίας Παλαμά σε Στέγη Γραμμάτων «Κωστή Παλαμά» ακολουθεί τώρα η ιστορική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη από την UNESCO του Διαχρονικού και Παγκόσμιου Συμβόλου του Ολυμπισμού, τον Ολυμπιακό ύμνο του συμπολίτη μας τιτάνα του Πνεύματος, Κωστή Παλαμά, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Ένα ιερό δώρο του ποιητή μας για την διάδοση και καλλιέργεια των Ολυμπιακών ιδεωδών στις Νεολαίες όλου του κόσμου και μια σθεναρά ασπίδα αντίστασης στην ηθική φθορά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η επίτευξη της ανάδειξης ανέφερε ο Πρόεδρος, στοχεύει να σηματοδοτήσει και θα καθιερώσει την πολιτιστική ανάταση της Πάτρας ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου, που μέσω αυτού, διακηρύττονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε δύο χρόνια ανα την υφήλιο, τα ιδεώδη του Ολυμπισμού για Ειρήνη-Δημοκρατία-Ελευθερία-Ισότητα και Ευγενή Άμιλλα.
Το βασικό κριτήριο στήριξης για την επίτευξη της ανάδειξης, το δίγλωσσο βιβλίο-λεύκωμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» απενεμήθη τιμής ένεκεν, στους επίσημους φιλότεχνους καλεσμένους μας, στρατηγό, Αρχηγό Αστυνομίας και ευαισθητοποιημένο συλλέκτη εικαστικών κο.Τσουβάλα Κων/νο και στην γνωστή μας φίλη με μεγάλη προσφορά, ακούραστη Πρόεδρο του Αντιρρευματικού Συλλόγου «Ελεάνα» κα.Σαλαμαλίκη Μάχη, με την συνοδεία των εξαίρετων προσωπικοτήτων της Πάτρας, την καταξιωμένη ενδυματολόγο και σχεδιάστρια μόδας κα. Κουτσουπάγα Λένα και την κα. Ανδρικοπούλου Μαίρη, με αξιοπρεπείς κυρίες.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικής πλακέτας στον ιδρυτικό και επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου μας, Διεθνώς καταξιωμένο καλλιτέχνη Παπαθεοδώρου Γρηγόρη του οποίου η προσωπικότητα σηματοδοτεί μονοπάτια ηθικών αξιών και μοναδικών καλλιτεχνικών διαδρομών που αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στις παρούσες και μελλοντικές γενεές.
Μια συμπαντική ύπαρξη που το ήθος και η στάση ζωής του γίνεται κήρυκας και πρότυπο αρχών που καταξιώνουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στην αυτό-ολοκληρωσή του.
Με πλήρη συνειδητή αντίληψη αναγνώριζε και εκτιμούσε κάθε τι όμορφο και ωραίο και η προσωπική του λατρεία για τον Παλαμά καθοδηγούσε τις δράσεις μας για την επίτευξη των στόχων μας.
Μετά την τιμητική απονομή, αναγνώστηκε η συγχαρητήρια επιστολή του επίτιμου Προέδρου, Παπαθεοδώρου Γρηγόρη προς τον Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς»
για την επίτευξη των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών του στόχων.
Τα αντίστοιχα δώρα από τα φλουριά της Πίτας εδόθησαν στους τυχερούς καλλιτέχνες Κατσαίτη Δώρα, το βιβλίο-λεύκωμα και στο Ιδρυτικό μέλος Βούρτση Δημήτρη, έργο του δάσκαλου Αρταβάνη Κων/νου.
Επίσης στον στρατηγό απενεμήθη έργο εικαστικό του καλλιτέχνη και δάσκαλου Βασιλόπουλου Άκι

Continue Reading

Πολιτισμός

ΠΑΤΡΑ: Συμμετοχή της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο στο τριήμερο Σύγχρονης Μουσικής

Published

on


 

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών συμμετέχει στο τριήμερο εκδηλώσεων Σύγχρονης Μουσικής που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), στο Ωδείο Αθηνών, στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2021.

Στις εκδηλώσεις θα ακουστούν δύο έργα της Βασιλικής Φιλιππαίου, διευθύντριας του Ωδείου και θα προβληθεί συναυλία σπουδαστών, καθηγητών και συνόλων του Ωδείου:

  1. Σχολή Κιθάρας καθηγητή Ανδρόνικου Καραμπέρη. Η σπουδάστρια, Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου, ερμηνεύει: “Prelude, Gigue – Double” (BWV 997) του J.S. Bach.
  2. Σχολή Κιθάρας καθηγητή Χρήστου Τσαρούχη. Η σπουδάστρια Ιωάννα Λάζαρη, ερμηνεύει τις “Σπουδές” Νο1 και 11 του H. Villa Lobos
  3. Σχολή Κιθάρας καθηγητή Παναγιώτη Κυδωνιάτη. Οι σπουδαστές Γιώργος Νικολάου, Γιώργος Ανδρικογιαννόπουλος, Βασιλική Κυδωνιάτη και Παναγιώτης Τζανής, ερμηνεύουν το “Cuban Landscape With Rain” του Leo Brower.
  4. Σχολή Πιάνου καθηγήτριας Γιάννας Ζωγράφου. Η Παναγιώτα Ντινοπούλου ερμηνεύει το “Claire de Lune” του C. Debussy και “Nocturne”, Nο1, o9 του F. Chopin.
  5. Σχολή Φλάουτου καθηγήτριας Ράνιας Καββαδία. Ο σπουδαστής Σταύρος Πήττας ερμηνεύει το “Piece pour flute seule” του Jacques Ibert.
  6. Σχολή Πιάνου καθηγήτριας Μαρίας Τρακαδά. Η σπουδάστρια Αφροδίτη Κορογιάννου ερμηνεύει την “1ηArabesque” του C. Debussy.
  7. Σχολή Κρουστών καθηγητή Πάνου Θωΐδη. Ο Πάνος Θωΐδης ερμηνεύει το “Glamour” του Casey Cangelosi.
  8. “Orchestra De Salon Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών”. Ερμηνεύουν το Α΄ μέρος της 1ηςσυμφωνίας του L.v. Beethoven και την πόλκα “Feuerfest” op.269 του J. Strauss.

Συμμετέχουν: Κατερίνα Σουρμελή – φλάουτο, Βασίλης Σιώζος – 1ο κλαρινέτο, Αλεξάνδρα Πέττα – 2ο κλαρινέτο, Παναγιώτης Τσαγκρώνης – όμποε, Φαίη Ταράκα – φαγγότο, Φίλιππος Παπαδόπουλος – κόρνο, Ιάσων Βάκρινος – τρομπέτα, Παναγιώτης Θωΐδης – κρουστά, Κωνσταντίνος Ποταμιάνος – κρουστά και Μαρία Τρακαδά – πιάνο. Διεύθυνση: Σταμάτης Λέκκας.

 

 

 

 skaipatras.gr

Continue Reading

Πολιτισμός

AIΓΙΟ: Πλούσιο πολιτιστικό διήμερο για τον Χορευτικό Όμιλο

Published

on


 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  Δυτικής Ελλάδας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας / τμ. Αγωγής Υγείας και η Χορολογική Εταιρεία, μέλη της οποίας και οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δράσεις για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821», διοργάνωσαν Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών με θέμα: «Ας κρατήσουν οι χοροί…» – Μουσικοί ήχοι, στίχοι και χοροί την εποχή της Επανάστασης του ’21 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η επιμόρφωση αφορούσε στην παρουσίαση και διδασκαλία παραδοσιακών χορών καθώς και στην ανάδειξη δημώδους ποίησης και μουσικής στα χρόνια της Επανάστασης του ’21, όπως μας έχει κληροδοτηθεί από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες  – Αχαϊας, Ηλείας, και Αιτωλοακαρνανίας  – της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η διάρκεια της έρευνας ήταν 6 μήνες  και για την περιοχή της Αιγιάλειας την επιμέλεια είχαν οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στον ελληνικό παραδοσιακό χορό  του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδου και Γιώργος Κατσίβελος. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 στην Πάτρα παρουσία του κ. Φίλια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος και η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα  παραδοσιακούς χορούς Αθηνά Κωνσταντινίδου μετέβησαν στην Καρδίτσα και έλαβαν μέρος στην Γενική Συνέλευση της CIOFFΕλλάδας (Διεθνές Συμβούλιο των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και των Παραδοσιακών Τεχνών)  της οποίας είναι μέλος ο ΧΟΑ. Μάλιστα ο ΧΟΑ ανέβηκε στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης δια του προέδρου του. Εκεί συζητήθηκαν τα διάφορα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία σε όλα τα πολιτιστικά σωματεία και έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στους τρόπους συμμετοχής και διοργάνωσης τόσο τοπικών εκδηλώσεων όσο και Διεθνών Φεστιβάλ με πρόσκληση χορευτικών τμημάτων χωρών από όλο τον κόσμο.  Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων από όλα τα πολιτιστικά σωματεία για τους τρόπους οικονομικής βοήθειας και παντός είδους υποστήριξης από τους κατά τόπους Δήμους τα προηγούμενα και τα επόμενα χρόνια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες και ανάγκες της εποχής.

Τέλος η μέρα έκλεισε με προτάσεις στον ΧΟΑ για συμμετοχή σε παιδικό και εφηβικό Φεστιβάλ το 2022 από πολιτιστικά σωματεία της Βόρειας Ελλάδας καθώς επίσης και πρόταση για να φιλοξενηθεί η Γενική Συνέλευση μία από τις επόμενες χρονιές στην πόλη του Αιγίου.skaipatras.gr

Continue Reading

Πολιτισμός

ΦΩΤΟΣ : Εντυπωσιακή εκδήλωση του δήμου: Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, με το έργο «Ρωμιοσύνη»

Published

on

*Σάββατο 4 Δεκεμβρίου – Κλειστό Δημοτικό Γήπεδο Παναγίας Αλεξιώτισσας

20.30 Μουσική παράσταση – αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, με το έργο «Ρωμιοσύνη».

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending