Επιλεγμένη Ενημέρωση
ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: Ο παραδοσιακός έμπορος.. κάθεται και μετρά τις μέρες για σύνταξη!
Στην οδό Κορίνθου περνάμε μπροστά από ένα παραδοσιακό εμπορικό κατάστημα. Ο παλιός Πατρινός έμπορος είναι μέσα και ρίχνει κάπου κάπου μια ματιά στην πόρτα. Η κίνηση περιορισμένη έως μηδαμινή. Κάθεται στο μαγαζί του, όπως κάθε μέρα, προφανώς περιμένοντας να συμπληρώσει το όριο ηλικίας και να βγει στην σύνταξη. Και δεν είναι ο μόνος. Τα «μεγαθήρια» και οι πολυεθνικές «κατατρόπωσαν» τα μικρομάγαζα, οι έμποροι της πόλης προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με νύχια και με δόντια, και ακόμη και ανανέωση στο κατάστημα, τα νέα είδη και πιθανόν και η αλλαγή του εμπορικού προσανατολισμού, δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά στην αχαϊκή πρωτεύουσα «ευδοκιμεί» και ένα άλλο φαινόμενο! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κώστα Ζαφειρόπουλο, αρκετές είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας που μένουν ανοικτές στα “χαρτιά”, χωρίς ουσιαστικά όμως να είναι, από τη στιγμή που δεν λειτουργούν. Κάπως έτσι εξηγείται η μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο θετικό πρόσημο στα στοιχεία του μητρώου του Επιμελητηρίου Αχαϊας, σχετικά με τις επιχειρήσεις που άνοιξαν κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους και με αυτές που έκλεισαν. Για να μπορέσει μια επιχείρηση που δεν συνεχίζει την λειτουργία της να καταγραφεί ως διαγραμμένη στα στοιχεία του ΓΕΜΗ (μητρώο Επιμελητηρίου) , θα πρέπει πρώτα να κλείσει τα λογιστικά της βιβλία. Για να κλείσει όμως τα λογιστικά της βιβλία είναι αναγκαίο να πληρώσει τα χρέη και τις οφειλές που εκκρεμούν στο δημόσιο, σε τράπεζες και σε τρίτους. Δεκάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν παραμένουν τυπικά ενεργές γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές που έχουν στην εφορία και στον ΕΝΦΙΑ και δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.
Ωστόσο και ο Εμπορικός Σύλλογος δεν αρνείται ότι τα εμπορικά μαγαζιά παρά τις συνεχιζόμενες κρίσεις, από την οικονομική, στην πανδημία και από την πανδημία στην ενεργειακή και στο πληθωρισμό των τροφίμων, έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα! Αυτό όμως το «έμπα ψυχή έβγα ψυχή» που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση δεκάδες επιχειρήσεις, κρίνεται «ανυπόφορο»! Δεν είναι μόνο η περιορισμένη κίνηση, αλλά και τα υπέρογκα έξοδα. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Εμπορικού Συλλόγου:
Παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές των ενοικίων, όπως έγινε και με τις κατοικίες.
Το ενεργειακό κόστος έχει σε πολλές περιπτώσεις προκαλέσει διπλασιασμό των εξόδων,
Οι ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει αύξηση στις τιμές ειδών με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να δυσκολεύεται να προβεί σε αγορές.
Η κρίση είναι ο ανασταλτικός παράγοντας για να «βγει» ο καταναλωτής στην αγορά και να «ψωνίσει» κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης. Τα «περυσινά» και τα «προπέρσινα»… έχουν την… τιμητική τους!