Connect with us

Πάτρα NEWS

Στο τελικό στάδιο η μελέτη για τη μαρίνα της Πάτρας || Πάτρα

Published

on

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στη Μαρίνα, η οποία ως γνωστόν επλήγη τον Νοέμβριο του 2021 από το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε την παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Για τον λόγο αυτό, πρόσφατα έγινε σύσκεψη στο Δήμο, ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών, ώστε και μετά τη έγκριση χρηματοδότησης του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο Δήμος Πατρέων χρηματοδοτείται με ποσό ύψους 700.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η μαρίνα της Πάτρας από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα.

Η μελέτη για το έργο αυτό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Δήμου για τα θέματα της Μαρίνας και της δημοτικής λιμενικής ζώνης, Γιώργο Αγγελόπουλο, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες (πριν καν πάρει έγκριση ο Δήμος για το ποσό της χρηματοδότησης), έτσι ώστε να είναι όλα έγκαιρα και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες

Πλέον η μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδόν, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Όταν ολοκληρωθεί τότε το έργο θα δημοπρατηθεί για να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και να βγει ο ανάδοχος που θα το αναλάβει για να ξεκινήσει τις εργασίες.

Πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής μέσα στο επόμενο τρίμηνο ο διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα», το πότε όμως θα ξεκινήσουν οι εργασίες και το βασικότερα αν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024, αυτό είναι μία πρόβλεψη που θέλει το ρίσκο της.

Μόνο για τις τρεις πλωτές εξέδρες

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχει ανακοινώσει την εκπόνηση του  ποσού, προκειμένου να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν οι εργασίες στον χώρο.

Το ποσό αυτό, όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών ο Γιώργος Αγγελόπουλος, φτάνει μόνο για την αποκατάσταση των τριών πλωτών ξύλινων εξέδρων που υπήρχαν εκεί. Οι εξέδρες αυτές έχουν καταστραφεί εντελώς αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον λειτουργικό τους ρόλο, ενώ αισθητικά δημιουργούν μια εικόνα που σίγουρα δεν είναι κολακευτική.

Το ιδανικό σενάριο και το καλοκαίρι

Το ιδανικό σενάριο για την Μαρίνα που εδώ και δύο καλοκαίρια επί της ουσίας δεν μπορεί να δεχθεί τα διερχόμενα σκάφη από τα νησιά του Ιουνίου και γενικότερα από τις γύρω θάλασσες, θα ήταν το έργο για την αποκατάσταση των τριών αυτών πλωτών εξέδρων να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Έτσι, ίσως, η Μαρίνα να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι από την «πίτα» του θαλάσσιου τουρισμού και του yachting που αποτελεί την πλέον ανερχόμενη μορφή τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Ανάγκη ανεύρεσης επιπλέον κονδυλίου

Όμως το πρόβλημα για την Μαρίνα δεν είναι μόνο οι τρεις πλωτές ξύλινες εξέδρες. Το τεχνικό δελτίο που έχει σταλεί προς το υπουργείο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2021, κάνει λόγο για ένα ποσό που φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ζημιών που σημειώθηκαν δεν θα αποκατασταθούν τουλάχιστον μέσα από το συγκεκριμένο κονδύλι που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση. Θα χρειαστεί η ανεύρεση ενός επιπλέον ποσού που να φτάνει τουλάχιστον το ύψος του 1 εκατομμυρίου ευρώ για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Οι εξέδρες και ο κυματοθραύστης

Οι τρεις εξέδρες στην κεντρική λεκάνη του λιμένα που και αυτές έχουν καταστραφεί και βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση θα μείνουν έτσι, εφόσον δεν βρεθεί ένα νέο χρηματικό κονδύλι.

Επίσης, σημαντικές φθορές από την κακοκαιρία που θα πρέπει να αποκατασταθούν έχουν προκληθεί και στον κυματοθραύστη, ενώ το υπόλοιπο ποσό από τα 2.000.000 ευρώ, όσων δηλαδή χρημάτων χρειάζονται βάση του τεχνικού δελτίου για την αποκατάσταση των ζημιών, είναι για τις βλάβες που έχουν σημειωθεί στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της Μαρίνας.

Έστω όμως και έτσι η αποκατάσταση των τριών πλωτών ξύλινων εξέδρων θα είναι όμως σίγουρα μια αρχή για να αλλάξει αυτή η εικόνα που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο στην Μαρίνα.

Η ατυχής συγκυρία και η κατάσταση

Η ατυχής συγκυρία για την Μαρίνα είναι ότι η κακοκαιρία που την έπληξε σε τόσο μεγάλο βαθμό, σημειώθηκε σε ένα κομβικά-  χρονικό σημείο – για τον εκσυγχρονισμό της συγκεκριμένης λιμενικής ζώνης.

Όταν, δηλαδή, η δημοτική αρχή είχε βάλει στο σχέδιο της να δώσει βάρος στην Μαρίνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών, τόσο των διερχομένων, όσο και αυτών που έχουν μια μόνιμη θέση, βάζοντας παράλληλα και όλα τα ζητήματα που την αφορούν σε μία σειρά.

Αυτή τη στιγμή η Μαρίνα δεν έχει ούτε μια θέση για τη φιλοξενία νέων σκαφών, ενώ ορισμένα από τα σκάφη που βρίσκονταν σε μόνιμη βάση έχουν αναγκαστεί και έχουν αποχωρήσει αφού οι ιδιοκτήτες τους έκριναν ότι με την υπάρχουσα κατάσταση η περαιτέρω διαμονή τους θα ήταν επικίνδυνη. Οπότε είναι αναγκαίο η κατάσταση αυτή να αλλάξει.

Η περιβαλλοντική μελέτη

Πέρα από την μελέτη για την αποκατάσταση των εξέδρων και των ζημιών που έχει υποστεί η Μαρίνα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η περιβαλλοντική μελέτη που έχει εξέχουσα σημασία για να μπορέσουν τα πράγματα στην περιοχή να μπουν σε μια τροχιά.

Η περιβαλλοντική αυτή μελέτη θα τακτοποιήσει κάθε εκκρεμότητα που υπάρχει με τα κτίρια και τα ακίνητα που υπάρχουν γύρω από τον χώρο της συγκεκριμένης λιμενικής ζώνης, δίνοντας νομιμότητα σε αυτά που έχουν τις προϋποθέσεις.

Ήδη υπάρχει η σχετική έγκριση από την Περιφέρεια για να προχωρήσει το όλο θέμα και αυτό που περιμένουν στον Δήμο είναι το «πράσινο» φως από την Αποκεντρωμένη που ακόμα δεν έχει έρθει.

Από εκεί και πέρα σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την αξιοποίηση των χερσαίων υποδομών της και την αναβάθμιση της όλης περιοχής, αλλά και τη μετατροπή του κτιρίου που στεγαζόταν ο πρώην Λάγιος σε διοικητικό κέντρο της δημοτικής λιμενικής ζώνης. Σημειώνουμε ότι ο χώρος της Μαρίνας είναι εκτός της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

πηγή DETE.GR

#Στο #τελικό #στάδιο #μελέτη #για #τη #μαρίνα #της #Πάτρας #Πάτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδήσεις1 λεπτό ago

«Γάζωσαν» αυτοκίνητο στο Ασήμι Ηρακλείου στην Κρήτη

Lifestyle11 λεπτά ago

Σύντροφος Πιλίδη: «Το θεωρώ δίκαιο που απέβαλαν τον Γιωρίκα»

Ειδήσεις19 λεπτά ago

Τσίπρας – Εκλογές 2023: «Ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» – Το σχόλιο για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας ΝΔ

Ειδήσεις20 λεπτά ago

Στο νοσοκομείο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ειδήσεις29 λεπτά ago

Δίκη για το Μάτι – Δημ. Λιότσιος: «Επετράπη στον κ. Τόσκα να παρέμβει σε επιχειρησιακό επίπεδο; Δεν είχε καμία αρμοδιότητα»

Ειδήσεις36 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Το μήνυμα του μέσω TikTok – «Να θυμίσουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023»

Ειδήσεις37 λεπτά ago

Την Κυριακή τελικά το ντέρμπι Προμηθέας-Περιστέρι!

Lifestyle43 λεπτά ago

Νίκος Μουτσινάς: «Έφυγαν οι διευθυντές; Άδικα τα λέω»

Ειδήσεις52 λεπτά ago

Εβδομάδα προσφορών στην online αγορά, από 3 έως 9 Απριλίου 

Ειδήσεις53 λεπτά ago

Με επιτυχία το τουρνουά παλαιμάχων, το «σήκωσε» η Δάφνη

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις8 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση

Gossip #Τάσεις9 μήνες ago

Ο Ιδιαίτερος γάμος της Νικολίτσας και του Νώντα στο Σαραβάλι Πατρών – Φωτος Γάμου