Connect with us

Πάτρα NEWS

Πατρινό καρναβάλι: Τα άρματα σε θέση… μάχης  -7 οι φετινές δημιουργίες || Πάτρα

Published

on

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Εφτά νέα άρματα θα δούμε από πλευράς δήμου στις καρναβαλικές παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2023. Το μόνο που απομένει είναι να βγουν από τον χώρο του Καρναβαλικού Συνεργείου στο Πετρωτό και να κατέβουν στους δρόμους της Πάτρας, στην κορύφωση της μεγάλης γιορτής της πόλης.Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών τα νέα άρματα που θα δούμε την τελευταία Κυριακή του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, είναι τα εξής:

Ο βασιλιάς Καρνάβαλος. Είναι ένα έργο του Νίκου Λιβάνη. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική σύνθεση, με πολλές φιγούρες και έντονα καρναβαλικά χρώματα. Είναι επί της ουσίας το φετινό βασικό άρμα του Πατρινού Καρναβαλιού ένα μεγάλο καρναβαλικό λούνα παρκ στο οποίο θα δεσπόζει η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου.

 Η βασίλισσα του  Πατρινού Καρναβαλιού: Είναι ένα άρμα αφιερωμένο στην Ειρήνη. Θα αποτελείται από κτίρια στα οποία θα είναι γραμμένη η λέξη Ειρήνη, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες του κόσμου, ενώ ξεχωριστή θέση θα έχει ένα μεγάλο περιστέρι στο οποίο θα καθίσει η βασίλισσα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, Κατερίνα Βενέρη Σιούλη. Το άρμα είναι δουλειά του Νίκου Λιβάνη, ωστόσο, το κεφάλι της βασίλισσας είναι ζωγραφισμένο από εικαστικό που εργάζεται στα Παλαιά Σφαγεία.

Ο προπομπός του Πατρινού Καρναβαλιού: Είναι μία ακόμα δουλειά του Νίκου Λιβάνη. Αποτελείται από φιγούρες που παραπέμπουν σε μια μουσική μπάντα, με τον κάθε μουσικό να έχει τον δικό του όργανο (τυμπανιστές, μπασίστες, σαξοφωνίστες, κιθαρίστες κτλ) και είναι μια καρναβαλική σύνθεση που βγάζει προς τα έξω αυτό το πνεύμα της διασκέδασης και του κεφιού που ξέρει να προσφέρει το Πατρινό Καρναβάλι.

Ο χίπις και το τάνκς: Είναι ένα άρμα που και αυτό παραπέμπει στην Ειρήνη η οποία τον τελευταίο χρόνο με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν αποτελεί κάτι το αυτονόητο, γύρω μας. Από τη μία ο χίπις και το βανάκι του, ανέμελος και ξένοιαστος και  από την άλλη ένα τανκς να σκορπάει γύρω του τον φόβο και τον τρόμο. Είναι μία έμπνευση και δημιουργία του Νεκτάριου Σαρηγιάννη.

Το… Hell Oil. Είναι ένα άρμα σατυρικό που καυτηριάζει την ακρίβεια στα καύσιμα και την ενεργειακή κρίση, αλλά και όλο αυτό που έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες με τις τιμές του πετρελαίου, της βενζίνης και γενικότερα της ενέργειας. Αποτελεί μια δημιουργία του Νεκτάριου Σαρηγιάννη.

Το Facebook. Πρόκειται για ένα κωμικό άρμα που έχει επί της ουσίας ανασκευαστεί και έχει φτιαχτεί από την αρχή. Το άρμα αυτό είχε δημιουργηθεί για τις παρελάσεις του 2020, φτιάχτηκε εκ νέου και έχει εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία.  Είναι μία δημιουργία του Νεκτάριου Σαρηγιάννη.

Το Rapid Test: Είναι μια ανασκευή του άρματος που είχε φτιαχτεί κατά την διάρκεια των καρναβαλιών της πανδημίας. Το άρμα παραπέμπει στα χρόνια που ζήσαμε με, τους ελέγχους, τα περιοριστικά μέτρα και ασφαλώς στα rapid τεστ που είχαν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Είναι μια δημιουργία και αυτή του Νεκτάριου Σαρηγιάννη.

Αυτά είναι τα εφτά επί της ουσίας νέα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, θα βγουν και εφτά με οχτώ άρματα που είχαν δημιουργηθεί σε παλιότερα καρναβάλια και τα οποία θα έχουν συντηρηθεί από τους τεχνίτες του Καρναβαλικού Συνεργείου.

Τα άρματα αυτά δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα και οι εργασίες για τη συντήρηση τους θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Όλα μαζί θα βγουν από το Πετρωτό και θα τα δούμε για πρώτη φορά στην νυχτερινή παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Παρασκευή και φυσικά στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Το Καρναβαλικό Συνεργείο έχει επίσης ετοιμάσει 120 καρναβαλικά στοιχεία που έχουν  μπει στο κέντρο, στις συνοικίες, στις πλατείες και γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας (μεταξύ αυτών και 15 νέες φιγούρες μπαστάκων), ενώ μέσα στις νέες δημιουργίες  θα πρέπει να προστεθεί και το νέο μουσικό άρμα (από τον Νίκο Λιβάνη) που ήδη έχει κατέβει στους δρόμους της Πάτρας μαζί με το παλιό.

Τα άρματα των «μικρών»

Πέρα από τα άρματα στις μεγάλες παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, άρματα θα έχουμε και στην παρέλαση των μικρών που αποτελεί την κορύφωση του Παιδικού Καρναβαλιού.

Συνολικά θα δούμε έξι άρματα στην παρέλαση αυτή, δύο νέα και πέντε θα έχουν ανασκευαστεί.  Τα δύο νέα θα είναι ένα μεγάλο ιγουάνα που παραπέμπει σε ένα μηχανικό παιχνίδι για παιδιά και ένα μεγάλο λαμπερό φεγγάρι (δημιουργίες και τα δύο του Νίκου Λιβάνη).

Τα πέντε «παλιά» άρματα που αναμένεται να δούμε στην παρέλαση των μικρών θα είναι ο καρναβαλάκος, η σαρανταποδαρούσα, ο σκυλάκος, και η μάγισσα.  

Δεν θα δούμε άνθινο άρμα

Μπορεί η επαναφορά του άνθινου άρματος να εντυπωσίασε και να ξύπνησε αναμνήσεις περασμένων ετών στους παλιούς καρναβαλιστές, ωστόσο, οι πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών, λένε ότι φέτος δεν θα δούμε στους δρόμους της Πάτρας, τέτοιου είδος άρμα.

Η αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι οι ανατιμήσεις στα γαρύφαλλα (αποτελούν το βασικό είδος ενός τέτοιου άρματος), αλλά και στις υπόλοιπες άνθινες συνθέσεις που θα χρειαστούν, καθιστούν απαγορευτικό το κόστος του.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των γαρύφαλλων έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019 όταν το άνθινο άρμα είχε βγει στους δρόμους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόστος ενός τέτοιου άρματος θα ξεπερνούσε τα 30 με 35 χιλιάδες ευρώ. Για αυτό και ο Καρναβαλικός Οργανισμός προχώρησε σε μία τέτοια απόφαση. Υπάρχει όμως μια σκέψη για να δούμε στην παρέλαση άρμα με ανακυκλώσιμα υλικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

πηγή DETE.GR

#Πατρινό #καρναβάλι #Τα #άρματα #σε #θέση #μάχης #οι #φετινές #δημιουργίες #Πάτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδήσεις9 λεπτά ago

Συντάξεις: Τα σενάρια για την αύξηση του 2024

Ειδήσεις10 λεπτά ago

Πάτρα: Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Πώς έπεσε στην παγίδα και έχασε 12.000 ευρώ!

Ειδήσεις12 λεπτά ago

Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τους διοργανωτές της Defence Exhibition Athens

Lifestyle19 λεπτά ago

Lady Gaga: Οι πρώτες εικόνες από τα γυρίσματα του Joker

Ειδήσεις27 λεπτά ago

Γαλλία: Συνεχίζεται ο απεργιακός «κλοιός» στη χώρα – Σε επιφυλακή 13.000 αστυνομικοί

Ειδήσεις28 λεπτά ago

ΗΠΑ: Έξι άνθρωποι νεκροί από τα πυρά 28χρονης σε σχολείο του Τενεσί, ανάμεσα τους και παιδιά

Ειδήσεις38 λεπτά ago

Συνελήφθη λυράρης που βίαζε και εξέδιδε ανήλικο αγόρι στο Ηράκλειο

Ειδήσεις44 λεπτά ago

Αίγιο: Το άψυχο σώμα ενός άνδρα επέπλεε σε παραλία 

Ειδήσεις45 λεπτά ago

Σκληρή επίθεση Καλίν σε Μενέντεζ: «Έχτισε καριέρα με στόχο να εναντιωθεί στην Τουρκία»

Lifestyle53 λεπτά ago

James Καφετζής, Άρης Σοϊλέδης και Βρισηίδα Ανδριώτου: Ο άγριος καβγάς στο Twitter

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις8 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση

Gossip #Τάσεις9 μήνες ago

Ο Ιδιαίτερος γάμος της Νικολίτσας και του Νώντα στο Σαραβάλι Πατρών – Φωτος Γάμου