Connect with us

Ειδήσεις

Παρέμβαση Αϊβαλή για το Πατρινό Καρναβάλι: Το κάνουμε καλά; Μήπως μπορούμε και καλύτερα;

Published

on

Σε ανακοίνωσή του για το Πατρινό Καρναβάλι, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Bασίλης Αϊβαλής αναφέρει:

«Παρακολουθήσαμε το Σάββατο 21-1-2023 την αμφιλεγόμενη τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού η οποία  περισσότερο προβλημάτισε και απογοήτευσε, παρά ικανοποίησε τους Πατρινούς.

Όσοι συμπολίτες προσήλθαν γεμάτοι προσμονή στην πλατεία ώστε να γιορτάσουν, μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω covid, την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, δεν ένιωσαν τον παλμό,  την ένταση και τον ενθουσιασμό που ανέμεναν. Ούτε εκτίμησαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ότι το ύφος της τελετής είχε κάποια σχέση με το Καρναβάλι, την ιστορία, την παράδοση και τη φιλοσοφία του.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ανεξαρτήτως εκκίνησης, το  Πατρινό Καρναβάλι είναι και πάλι εδώ μετά από 3  δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκε ο θεσμός και μαζί με αυτόν και η οικονομία της πόλης, καθώς το Καρναβάλι αποτελεί «βαριά βιομηχανία» για την Πάτρα.

Η Πάτρα λοιπόν το 2023 καλείται να πάρει τη ρεβάνς και να εμφανίσει τον καλύτερο εαυτό της.

Οι συμπολίτες μας κινούνται ήδη στους ρυθμούς της γιορτής, τα πληρώματα και ο καρναβαλικός κόσμος προετοιμάζονται, οι παρελάσεις επιστρέφουν, ενώ αναμένεται η πόλη να κατακλυστεί από χιλιάδες επισκέπτες το τελευταίο 3ήμερο της Αποκριάς.

Ο Δήμος από την πλευρά του πραγματοποίησε την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, ξεκίνησε το 58ο παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, ενώ το Καρναβαλικό Εργαστήρι, το μοναδικό αυτό εργαστήρι με τη δική του τεχνοτροπία και αισθητική, προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων και στοιχείων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Μέχρι εδώ όλα καλά.

Είναι όμως πράγματι όλα καλά;

Όταν η συζήτηση στην ΚΕΔΗΠ για την τελετή έναρξης και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός εισάγονται μόλις ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή της, ώστε να ψηφιστεί την ίδια ημέρα δίχως να υπάρχει δεύτερη πρόταση και χωρίς να έχει προηγηθεί ανοιχτή πρόσκληση, μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Όταν η αφίσα και το λογότυπο του Πατρινού Καρναβαλιού αποφασίζονται μόλις ένα μήνα πριν το καρναβάλι, μάλλον έχουμε αργήσει.
Όταν οι αρμόδιοι έχουν απομακρυνθεί από τον κατεξοχήν πυρήνα του πατρινού καρναβαλιού που είναι οι καρναβαλιστές και όταν τα καρναβαλικά πληρώματα δε βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους, μάλλον κάτι δεν έχει γίνει αντιληπτό για το θεσμό, το χαρακτήρα του και αυτούς που το έκαναν αυτό που είναι σήμερα και δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους Πατρινούς. Πώς θα πάμε το καρναβάλι μας ένα βήμα παραπέρα αν λείπει από αυτό η δροσιά των ανθρώπων του;

Όταν δεν βρέθηκε ακόμη λύση -όπως είχαν διαβεβαιωθεί τα πληρώματα του ΑΣΟ- για τη στέγασή τους, με αποτέλεσμα τα καρναβαλικά άρματα των πληρωμάτων να απαξιώνονται και να καταστρέφονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, τότε ποια εικόνα θα έχουμε στην παρέλαση; Ιδίως αν σκεφτούμε ότι τα πληρώματα που είναι άστεγα δεν έχουν το χώρο αλλά και τη δυνατότητα για κατασκευή νέων αρμάτων; Ποια θα είναι η εικόνα που θα δει το Πανελλήνιο για το Πατρινό Καρναβάλι;
Όταν ο χώρος των παλαιών σφαγείων δημιουργήθηκε για να στεγάσει την ιστορία, το αρχείο και τις νέες δημιουργικές δράσεις του πατρινού καρναβαλιού, από κοινού με τον καραγκιόζη, αλλά εδώ και 12 μήνες δεν είναι σε πλήρη λειτουργία, για ποια προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορούμε να μιλάμε;

O χώρος δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει όλο το εύρος του σκοπού του και συνεχώς διαβάζουμε μόνο για τις επισκέψεις σχολείων σε αυτόν. Σημαντικό και παιδαγωγικό μεν, ελλιπές δε. Δεν ξέρουμε πώς να «ανοίξουμε» το χώρο στην πόλη και τους επισκέπτες της; Πώς να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε δομές που θα μας κάνουν προορισμό;

Τα ερωτήματα είναι πολλά.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια συνεχή απαξίωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Από την πλευρά των αρμοδίων εκδηλώνεται μια αμιγώς διεκπεραιωτική διάθεση ενώ δεν έχει καταστεί δυνατόν να βρεθεί πεδίο επαφής και επικοινωνίας με την  «καρδιά» του Πατρινού Καρναβαλιού, τους ίδιους τους καρναβαλιστές, αυτούς που ζητούν επιτακτικά από το Δήμο να δώσει την απαιτούμενη σημασία στο Πατρινό Καρναβάλι. Περισσότερες είναι οι ρήξεις, παρά οι συγκλίσεις.

Το Καρναβάλι για την Πάτρα δεν είναι έθιμο, είναι θεσμός. Είναι η ταυτότητα της Πάτρας.

Η ταυτότητα που παραμένει δυστυχώς αναξιοποίητη.

Αυτή η ταυτότητα όμως μπορεί να δώσει νέο αναπτυξιακό πρόσημο στην πόλη μας, να φέρει έσοδα για το Δήμο μας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Αρκεί να οργανωθεί σωστά σε αγαστή συνεργασία από ανθρώπους με μεράκι, που ξέρουν τί είναι αυτό που κάνουν και κυρίως, αγαπούν αυτό που κάνουν.

Πώς;

Με έγκαιρη προετοιμασία, σωστή οργάνωση και πάνω από όλα, διάθεση συνεργασίας με τους ανθρώπους του καρναβαλιού, με αυτούς που ξέρουν!

Τι προϋποθέτει αυτή η συνεργασία;

Οργάνωση και προγραμματισμό του κεντρικού πλάνου εκδηλώσεων κάθε χρονιάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου καρναβαλιού.

Έγκαιρη δημιουργία αφίσας και δημιουργικού (όχι 1 μήνα πριν όπως φέτος), μέσα από το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και όχι με πανελλήνιο διαγωνισμό, ώστε να αποκτά εικόνα και ταυτότητα από νωρίς. Η εικόνα να ταξιδεύει νωρίς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς η δύναμη της εικόνας ενισχύει το πολιτιστικό μας προϊόν και το τουριστικό μας αποτέλεσμα.

Οργάνωση του καρναβαλικού εργαστηρίου, με τρόπο ώστε να εργάζεται και να παράγει έργο όλο το χρόνο προετοιμάζοντας την εικόνα που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συμπληρωματικά το καρναβαλικό εργαστήρι να οργανωθεί με τρόπο ώστε να μπορεί να αναλάβει αντίστοιχα έργα για άλλες πόλεις και φορείς (π.χ. θεματικά πάρκα).

Δημιουργία-κατασκευή καρναβαλικών αξεσουάρ και αναμνηστικών από το καρναβαλικό εργαστήρι αλλά και με τοπικούς χειροτέχνες και εργαζομένους, τα οποία θα αποφέρουν έσοδα στην ΚΕΔΗΠ, θα ενισχύσουν την αυτονομία του εργαστηρίου και του καρναβαλιού, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν τα έσοδα του Δήμου Πατρέων.

Παροχή κινήτρων και μεταφορά τεχνογνωσίας στα καρναβαλικά πληρώματα που κατασκευάζουν ή προτίθενται να κατασκευάσουν άρματα και κατασκευές.

Άμεση λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στα καρναβαλικά πληρώματα για την στέγασή τους. Διευκόλυνση και όχι παρεμπόδιση της δουλειάς που προσφέρουν αφιλοκερδώς για την Πάτρα και το καρναβάλι της.

Ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του Καρναβαλιού σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία και πρακτορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη διεύρυνση της επισκεψιμότητας εκτός του κλασικού τελευταίου τριημέρου.

Συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται με το θεσμό με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων προς τους πολίτες Υπηρεσιών και την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Και αν παρόλα αυτά υπάρξει κάποιος που θα πει ότι όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν, αυτό που έχει αξία είναι σε ποιο βαθμό, πόσο εξελίσσονται στην διάρκεια των ετών και πόσο αποδίδουν έτσι όπως εφαρμόζονται σε σχέση με το στόχο που είναι η ανάδειξη του Πατρινού Καρναβαλιού, η  πρόοδος των πολιτών και η ανάπτυξη της πόλης της Πάτρας».

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην Πηγή Θέματος pelop.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδήσεις4 δευτερόλεπτα ago

Συνελήφθη η μαστροπός της 17χρονης στα Τρίκαλα

Lifestyle4 λεπτά ago

Οι καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο στη μέση ή τον ώμο

Ειδήσεις6 λεπτά ago

Μήνυμα του Μητσοτάκη στο Tik Tok: Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά ΒΙΝΤΕΟ

Ειδήσεις7 λεπτά ago

Πάτρα: Νέος εξοπλισμός στο ΠΓΝΠ ενώ συνεχίζονται τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης

Ειδήσεις22 λεπτά ago

Αδωνις Γεωργιάδης για εκλογές: «Πολιτική σταθερότητα με εκβιασμό του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας δεν δύναται»

Ειδήσεις23 λεπτά ago

Λακωνία: «Ας πρόσεχε» – Σοκαριστική δήλωση από την αδελφή της 13χρονης που γέννησε το παιδί του βιαστή της

Ειδήσεις33 λεπτά ago

Απολογείται την Παρασκευή ο λυράρης – «Λυτρώθηκα» το μήνυμα του ανηλίκου

Lifestyle37 λεπτά ago

Σασμός: Η αποκάλυψη της Μαρίας Τζομπανάκη για την τρίτη σεζόν και το τέλος της σειράς

Ειδήσεις39 λεπτά ago

ΕΕ: Τέλος οριστικά στην πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035

Ειδήσεις40 λεπτά ago

Επαναλειτουργία στο Αίγιο – Αγ. Νικόλαος; – Η φημολογία για την πορθμειακή γραμμή

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις8 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση

Gossip #Τάσεις9 μήνες ago

Ο Ιδιαίτερος γάμος της Νικολίτσας και του Νώντα στο Σαραβάλι Πατρών – Φωτος Γάμου