Connect with us

Πάτρα NEWS

Πάτρα: Οι έμποροι ανησυχούν για την πεζοδρόμηση της Αλ. Υψηλάντου || Πάτρα

Published

on

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Άγνοια για τα σχέδια του Δήμου Πατρέων που αφορούν την πεζοδρόμηση της οδού Αλεξάνδρου Υψηλάντου, δηλώνουν οι επιχειρηματίες πέριξ της πλατείας Μαρκάτου στην κεντρική συνοικία της πόλης. Η πεζοδρόμηση της οδού, εντάσσεται στο γενικότερο έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης και οι καταστηματάρχες των εμπορικών και παραδοσιακών μαγαζιών της περιοχής, ζητούν επίσημη και πλήρη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τις αλλαγές που είναι να φέρει η ανάπλαση στην γειτονιά τους.

Το σχέδιο που αφορά το Μαρκάτο, προβλέπει την πεζοδρόμηση της Αλ. Υψηλάντου, από το ύψος της Ερμού έως την Βότση αμέσως μετά την εκκλησία της Παντάνασσας.

Ουσιαστικά, όμως, πεζοδρομείται κατά έναν τρόπο όλη η Αλεξάνδρου Υψηλάντου από το ύψος της Αγίου Νικολάου έως και την Γούναρη αφού, στα τμήματα του δρόμου που δεν θα είναι τυπικά πεζοδρομημένα (δηλαδή δεν θα υπάρχει τοποθέτηση κυβόλιθων), η κυκλοφοριακή κίνηση θα είναι τουλάχιστον περιορισμένη.

Αυτός είναι και ένας από τους στόχους της ανάπλασης άλλωστε. Μείωση της διέλευσης των συμβατικών οχημάτων στο ιστορικό κέντρο και αύξηση της εναλλακτικής μετακίνησης και κυρίως του ποδηλάτου, με την Αλεξάνδρου Υψηλάντου εκτός από πεζόδρομος να είναι και ποδηλατόδρομος.

Τι ζητούν οι καταστηματάρχες

Τι ζητούν όμως οι περίπου 20 καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εμπορικά στην Αλεξάνδρου Υψηλάντου και στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκάτο. «Ζητούμε ο δρόμος αυτός να έχει μια ήπιας μορφής πεζοδρόμηση που να δίνει την δυνατότητα στους προμηθευτές μας και στους πελάτες μας να φορτοεκφορτώνουν και να μπορούν να κάνουν αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας.

Όμως πάνω από όλα ζητούμε ενημέρωση από τον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του» τονίζει χαρακτηριστικά, ο Απόστολος Τριανταφύλλου έμπορος εκκλησιαστικών ειδών και κεριών που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Νεολόγο των Πατρών» οι έμποροι της περιοχής έχουν στείλει εδώ και μήνες μια επιστολή στις οποίες αναφέρουν τις ενστάσεις τους για την ολική πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Υψηλάντου.

«Ο δήμαρχος μας είχε πει ότι θα το δούμε το θέμα και μας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές. Από τότε όμως δεν έχουμε καμία ενημέρωση.

Το έργο της ανάπλασης της Κάτω Πόλης είναι έτοιμο σχεδόν να ξεκινήσει το αργότερο μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους και εμείς ακόμα δεν έχουμε πάρει μια επίσημη ενημέρωση. Εμείς δεν πρέπει να γνωρίζουμε; Το ψωμί μας βγάζουμε εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφύλλου.

 Από την πλευρά του ο έμπορος δερμάτων Νίκος Ράπτης τονίζει: «Εμείς δεν είμαστε ενάντια στον πεζοδρόμηση, ούτε στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Όμως θέλουμε να γνωρίζουμε και να μην μας δημιουργεί προβλήματα στην δουλειά μας. Στόχος είναι, φαντάζομαι, να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της αγοράς του Μαρκάτο».

Από την πλευρά του ο έμπορος υποδημάτων Δημήτρης Ντόσκας που δραστηριοποιείται κάτω από την πλατεία Μαρκάτο, επί της Ερμού, αναφέρει. «Κάθε πεζοδρόμηση πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη μιας περιοχής και να ενισχύσει κατά συνέπεια στην εμπορική δραστηριότητα των καταστημάτων.

Αρκεί φυσικά να γίνεται με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η φορτοεκφόρτωση και η στάθμευση γενικότερα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για την περιοχή που δεν έχει να κάνει μόνο με την επικείμενη πεζοδρόμηση. Θέλουμε όμως να ξέρουμε τα σχέδια που ετοιμάζονται».

Να μην γίνει ο νέος πεζόδρομος εστίασης

Κοινή ανησυχία των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκάτο, είναι η πεζοδρόμηση να μην φέρει τα αποτελέσματα που είχε η πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου όπου σταδιακά έκλεισαν τα εμπορικά μαγαζιά και την θέση τους πήραν καταστήματα εστίασης.

«Πιστεύω ότι ο δήμος και γενικότερα οι φορείς της περιοχής να μην ταυτίζουν την ανάπτυξη με τη δημιουργία και άλλων καφετεριών. Είμαστε υπέρ της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου, αλλά και της διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα μιας αγοράς όπως είναι το Μαρκάτο» τονίζει ο κ. Τριανταφύλλου.

Τα παραδοσιακά μαγαζιά του Μαρκάτο

Όπως εξηγεί ο χαρακτήρας της αγοράς του Μαρκάτο έχει να κάνει με παραδοσιακά και τεχνικά επαγγέλματα που διατηρούνται από γενιά σε γενιά. «Τα παραδοσιακά αυτά επαγγέλματα σε ότι αφορά την εμπορική τους πτυχή ασχολούνταν και ασχολούνται κυρίως με το χονδρεμπόριο . Μια ολική πεζοδρόμηση της Υψηλάντου μας αποκλείει από αυτή την δραστηριότητα μας που αποτελεί και τη βασική πτυχή των επιχειρήσεων μας».

Αυτό που ζητούν έτσι είναι μια ήπια μορφής πεζοδρόμηση της Υψηλάντου και την απαγόρευση από πλευράς δήμου για την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων επί της πεζοδρομημένες οδού που θα ευνοήσει την ανάπτυξη της εστίασης. Κάτι που έχει ζητήσει και ο Εμπορικός Σύλλογος για τη Μαιζώνος, τον οποίο έχουν στο πλευρό τους και οι έμποροι του Μαρκάτο.

Το… Μοναστηράκι της Πάτρας

Η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, σύμφωνα με παλιούς καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια νέα μορφής πνοή που θα έδινε ζωή και μέλλον σε μία ιδιαίτερη παραδοσιακή αγορά, όπως είναι το Μαρκάτο.

«Το κομβικό σημείο είναι όταν ετοιμαστεί το νέο Αστυνομικό Μέγαρο στο ΚΕΤΧ να απελευθερωθεί ο χώρος του τετραγώνου που καταβάλει το υπάρχον κτίριο της ΕΛ.ΑΣ» τονίζει ο Τάκης Αλεξόπουλος από τους παλιούς εμπόρους ρουχισμού, στρατιωτικών ενδυμάτων και υποδημάτων της περιοχής.

«Έτσι με βάση την πρόταση που έχει ακουστεί όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής θα μεταφέρονταν εκεί, θα έρχονται έρθουν και αυτές που έχουν φύγει για διάφορους λόγους και όλο αυτή το εγχείρημα θα μετέτρεπε το Μαρκάτο, σε ένα είδος Μοναστηράκι για την Πάτρα.

Κάτι που θα έδινε μια συνέχεια στην παράδοση, αλλά και θα ήταν συμβατό την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, στην προσέλκυση τουριστών και στο μέλλον όλων των εδώ επιχειρήσεων».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

πηγή DETE.GR

#Πάτρα #Οι #έμποροι #ανησυχούν #για #την #πεζοδρόμηση #της #Αλ #Υψηλάντου #Πάτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ . .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδήσεις16 λεπτά ago

Τσίπρας σε συνταξιούχους στο Αιγάλεω: Ο Μητσοτάκης σας εξαπάτησε, χρωστά δισεκατομμύρια από τα αναδρομικά

Ειδήσεις17 λεπτά ago

Κοινωφελής εργασία: Παρατείνεται για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα για 25.000 εργαζόμενους

Ειδήσεις18 λεπτά ago

Τρισάγιο στη μνήμη 26χρονης αστυνομικού που πέθανε εν ώρα υπηρεσίας

Πάτρα NEWS26 λεπτά ago

Σε σύσκεψη στον ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Βασιλόπουλος || Πάτρα

Πάτρα NEWS28 λεπτά ago

Πάτρα: Αξιοποίηση του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών – Νέα παρέμβαση από το προσωπικό του ΚΕΤΧ

Lifestyle31 λεπτά ago

Cameron Diaz: To μοναδικό make up προϊόν που φορά καθημερινά τα τελευταία χρόνια

Πάτρα NEWS32 λεπτά ago

«Ωρίωνας»: Κόβει βασιλόπιτα την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου – Πέντε οι τυχεροί του φλουριού || Πάτρα

Ειδήσεις33 λεπτά ago

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για την «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ» με την παρουσία 200 μελών και φίλων

Ειδήσεις34 λεπτά ago

ΔΥΠΑ: παράταση στις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» – Το εκπαιδευτικό επίδομα των 400 ευρώ

Ειδήσεις44 λεπτά ago

Κολυμπούσα έχοντας από το ράσο δεμένη τη σορό του πατέρα μου

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS10 μήνες ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις6 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση

Gossip #Τάσεις6 μήνες ago

Ο Ιδιαίτερος γάμος της Νικολίτσας και του Νώντα στο Σαραβάλι Πατρών – Φωτος Γάμου