Connect with us

Πάτρα NEWS

Πάτρα: Η ημερήσια κατασκήνωση – θερινό ΚΔΑΠ του Δήμου – Γούβη: Καιρός να γίνει προορισμός πολλαπλών δυνατοτήτων, ολοχρονίς

Published

on

 

Με την επίσκεψη μας στο χώρο της Πλαζ και των Ροϊτίκων επιβεβαιώσαμε την αναγκαιότητα της δημοτικής παρέμβασης και αξιοποίησης τους για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών της πόλης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαρήκαμε δε, που εξαιρετικοί παιδαγωγοί, δημοτικά στελέχη και προσωπικό δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την ασφάλεια, την ψυχαγωγία και την δημιουργική παραμονή τους εκεί.

Σε χώρους καθαρούς, επαρκώς οριοθετημένους, στα αναμορφωμένα κτίσματα των συγκεκριμένων περιοχών, μικροί και μεγάλοι συνεργάζονται για να ομορφύνουν το καλοκαίρι, κοντά στο σπίτι, δίπλα στη θάλασσα, δωρεάν. Επικροτούμε την πρωτοβουλία που πήρε η δημοτική αρχή, πριν μερικά χρόνια, να εξωραΐσει τις συγκεκριμένες δημοτικές εκτάσεις και τα κτίρια τους, προσφέροντας τες οργανωμένες ως ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις – θερινά ΚΔΑΠ στους μικρούς συνδημότες μας. Τα παιδιά και η ποιότητα ζωής τους στην πόλη μας αποτελούν για το σπιράλ κορυφαία προτεραιότητα.

Ακολουθούν σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν, να εδραιώσουν και να προωθήσουν την έννοια του κατασκηνωτή (και όχι μόνο), σε περισσότερα παιδιά και  οικογένειες συμπολιτών μας, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου:

 

 • Χρειάζεται περισσότερο πράσινο. Φύτευση κατάλληλων δέντρων και φυτών που θα προσφέρουν άμεσα και αποτελεσματικά σκιά, δροσιά και περισσότερη αίσθηση διαβίωσης στη φύση. Κατασκευή καλαίσθητων σκιάστρων, όπου χρειάζεται, για την ολοήμερη προφύλαξη των κατασκηνωτών.

 

 • Πλούσια διακόσμηση των χώρων, εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων. Χρώμα και φωτισμός με φαντασία, παντού.

 

 • Εναλλακτική λειτουργία των εγκαταστάσεων και των δασικών παράπλευρων δημοτικών περιοχών για χρήση σκηνών, για ορθή κατασκηνωτική ζωή με διανυκτέρευση (και όχι μόνο ημερήσια παραμονή), επαφή με τη φύση κλπ.

 

 • Υλοποίηση θεματικών ενοτήτων: π.χ. γνωριμία με Ολυμπιακά αθλήματα και Ολυμπιακές αποστολές, γνωριμία με επαγγέλματα και φορείς κατόπιν πρόσκλησής ειδικών συνεργατών.

 

 • Δημιουργία περισσότερων πρωτότυπων εργαστηρίων για κάθε ηλικία (αστρονομίας, μετεωρολογίας, παρακολούθησης και αναγνώρισης πανίδας και χλωρίδας με τη δημιουργία ειδικού παρατηρητηρίου κ.α.)

 

 • Δημιουργία και φροντίδα κήπου – λαχανόκηπου και φρούτων – βοτάνων, με την ταυτόχρονη ενημέρωση των παιδιών για την ευεργετική τους επίδραση στην καθημερινή διατροφή και φροντίδα. Το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται όλο το χρόνο -για τη βιωσιμότητα και εξέλιξη του- μέσω συγκεκριμένων δράσεων.

 

 • Δημιουργία, εμπλουτισμός και λειτουργία μιας δανειστικής-ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που θα οργανωθεί από τα παιδιά για τα παιδιά, με στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης των παιδιών με τα βιβλία και την εξωσχολική ανάγνωση παιδικής – εφηβικής λογοτεχνίας, κόμικ κλπ.

 

 • Διαμόρφωση πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής ικανών διαστάσεων για την εκμάθηση και εμπέδωση των κανόνων κυκλοφορίας στο δρόμο.

 

 • Δημιουργία σύγχρονων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων με τον εξοπλισμό τους (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, μίνι ποδοσφαίρου, θαλασσινών σπορ κ.α.), όπου οι κατασκηνωτές θα μετέχουν της αθλητικής παιδείας και θα ανακαλύπτουν την κλίση τους.

 

 • Σε συγκεκριμένους χώρους θα πρέπει να προβλέπεται να φιλοξενούνται και παιδιά με αναπηρία και άλλες ανάγκες, με την κατάλληλη διαμόρφωση και απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.

 

 • Επίσης προτείνουμε οι κατασκηνωτικοί χώροι να λειτουργούν βάσει ετήσιου προγραμματισμού, τόσο για δράσεις των μικρών κατασκηνωτών, όσο και για εκδηλώσεις γενικότερου παιδαγωγικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αξιοποιούνται και να προσφέρονται στις πατρινές οικογένειες και τα παιδιά τους, όλο το χρόνο!

 

Η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Αρχίζει όμως να διαφαίνεται έντονα η επιτακτική ανάγκη της ενασχόλησης σε όλα τα παραπάνω (και σε πολλά άλλα) εκτός του μόνιμου δημοτικού προσωπικού και εκπαιδευμένων πιστοποιημένων εθελοντών συμπολιτών μας, που με την αγάπη τους για τα παιδιά και την πόλη, κατόπιν αυστηρής καθοδήγησης και επιτήρησης, θα προσφέρουν με τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους στην επιτυχία όλων των προτάσεων, ολοχρονίς.

 

 

Μαρία Γούβη

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου «σπιράλ»

Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας #Εθελοντισμός

Παρατηρήτρια στο ΔΣ του ΚΟΔΗΠ

skaipatras.gr

#Πάτρα #ημερήσια #κατασκήνωση #θερινό #ΚΔΑΠ #του #Δήμου #Γούβη #Καιρός #να #γίνει #προορισμός #πολλαπλών #δυνατοτήτων #ολοχρονίς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάτρα NEWS6 λεπτά ago

(Φωτο)-ΠΔΕ: Στη συνάντηση αντιπεριφερειαρχών στη Ρόδο, ο Θ. Βασιλόπουλος – Στο προσκήνιο αγροτικά ζητήματα

Ειδήσεις16 λεπτά ago

Ο Ικαρος Πετρωτού απέκτησε απινιδωτή

Ειδήσεις17 λεπτά ago

Προφυλακίστηκε ο δράστης του εμπρησμού στη Real

Πάτρα NEWS21 λεπτά ago

Πάτρα: Μνημόνιο συνεργασίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια

Πάτρα NEWS28 λεπτά ago

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών || Πάτρα

Ειδήσεις33 λεπτά ago

Christmas Dance Gala για παιδιά από την ΔΗKΕΠΑ

Πάτρα NEWS34 λεπτά ago

ΠΔΕ: Έρευνα για την ένταξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας – Από τo Περιφερειακό Παρατηρητήριο Δυτικής Ελλάδας

Ειδήσεις41 λεπτά ago

Η σύλληψη δημοσιογράφου του BBC στην Κίνα «προκαλεί σοκ»

Ειδήσεις44 λεπτά ago

Αυξημένη η κίνηση στην Αττική

Πάτρα NEWS45 λεπτά ago

Πάτρα: Ο Ψωμάς για την υποψηφιότητα Αϊβαλή – «Τον καλωσορίζουμε στην κούρσα διαδοχής του Πελετίδη»

Πάτρα NEWS8 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Ειδήσεις3 έτη ago

Όροι Χρήσης – Flashstars.gr

Πάτρα NEWS8 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS8 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Ειδήσεις8 μήνες ago

Ραγδαίες εξελίξεις | Βίντεο : Ετσι έδεσε η υπόθεση με την Πισπιρίγκου . Ακούστε αναλυτικά πώς έχει όλη η υπόθεση

Πάτρα NEWS8 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Ειδήσεις8 μήνες ago

Δείτε γιατί δεν ομολογεί η Ρούλα . Τι εκτιμούν οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ?

Πάτρα NEWS8 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS8 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS8 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας