Connect with us

Πολιτιστικά

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων δίπλα στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

Published

on

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων βρέθηκε την περίοδο των εορτών στο πλευρό των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας, εκφράζοντάς τους έμπρακτα για μία ακόμα φορά τη στήριξη και την αλληλεγγύη του.

Αντιπροσωπεία του Οργανισμού με επικεφαλής της πρόεδρο Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παρέδωσε στους κατοίκους των πυρόπληκτων χωριών είδη πρώτης ανάγκης, δώρα και ευχητήριες κάρτες για τα παιδιά, ενώ σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα « Ήθος Ποιεί» από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λεύκας, παρουσίασαν σε Βασιλικά, Ιστιαία και Μαντούδι την παράσταση του Αλέκου Σακελάριου «Τα κίτρινα Γάντια».

Δώρα και κάρτες από το Εικαστικό Εργαστήρι

Συμβολικά δώρα (κεραμικά–ζωγραφιές-κάρτες) δημιουργήθηκαν από τους καθηγητές του Εικαστικού Εργαστηρίου αλλά και από μαθητές των παιδικών τμημάτων οι οποίοι έφτιαξαν ζωγραφικά έργα και έγραψαν ευχές σε κάρτες που κατασκευάστηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό.

Τα παιδικά έργα έγιναν από μαθητές δημοτικού υπό την επιμέλεια των καθηγητών Bresoud Ganaelle, Κουλουμπή Κλεοπάτρα, Μόρφη Δώρα, Παπαδόπουλο Ιωάννη και Αγάθου Χρύσα. Οι κεραμίστες που επιμελήθηκαν τα δώρα ήταν οι Κανελλοπούλου Μαρία, Κοντόγεωργα Τότα και Μεθενίτης Σπύρος.

Το «οδοιπορικό» του Πολιτιστικού Οργανισμού στις καμένες περιοχές της Εύβοιας είναι το δεύτερο κατά σειρά, καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και έδωσε δωρεάν παραστάσεις Θεάτρου Σκιών ενώ στα παιδιά που παρακολουθήσαν τις παραστάσεις παραδόθηκαν ειδικές συνθέσεις από χαρτόνι.

Διαφημιστική πρόταση για όλες τις γυναίκες Μεγάλη ποικιλία αρωμάτων με ένα CLIK

Κλιμάκιο του Οργανισμού, είχε παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα μακράς διάρκειας (Κονσέρβες, Ζάχαρη, Λάδι, Νερά, κονσέρβες) τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσα από προσφορές συμπολιτών, που τα παρέδιδαν κατά την προσέλευσή τους στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ καθώς επίσης και από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου.

«Για να μείνουν τα παιδιά στον τόπο τους…»

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η οποία συμμετείχε στην αποστολή, σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψη στους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας τόνισε: «Η Τέχνη κι ο Πολιτισμός μπορούν να ενθαρρύνουν σε στιγμές φόβου και ανασφάλειας, μπορούν να τονώσουν το χαμένο ηθικό των συνανθρώπων μας, να ανακουφίσουν τον πόνο του δυστυχισμένου, να κάνουν να χαμογελάσουν τα χείλη ενός παιδιού.

Υπάρχουν δήμοι και επιτροπές που οργανώνουν την ανασυγκρότηση των επιχειρηματιών και επενδυτών κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης.

Υπάρχουν επιτροπές και φορείς που οργανώνουν τον αγώνα του λαού μας για να μείνει στον τόπο του. Εμείς ως δήμος έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους. Για να μεγαλώσουν τα παιδιά στον τόπο τους. Για να μείνουν τα παιδιά στον τόπο τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των πυρόπληκτων περιοχών στην Βόρεια Εύβοια».

Continue Reading

Πολιτιστικά

Πάτρα: Τελευταία παράσταση για “Το Ξύλινο Σπαθί”

Published

on

Τελευταία παράσταση για “Το Ξύλινο Σπαθί” αυτό το Σάββατο στο Επίκεντρο+.

 

Το παιδικό θεατρικό έργο “Το Ξύλινο σπαθί” του Γιάννη Καλατζόπουλου σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόκκαλη, ύστερα από πολλές επιτυχημένες παραστάσεις, ρίχνει αυλαία το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στο θέατρο Επίκεντρο.

 

“Το Ξύλινο σπαθί” είναι ένα γεμάτο ουσία παραμύθι με ρίζες στη Μέση Ανατολή που γράφτηκε ως θέατρο – βαλίτσα από το Γιάννη Καλατζόπουλο και παρουσιάζεται κατ’αυτόν τον τρόπο με τη ματιά του Βασίλη Κόκκαλη, έμπειρου στο είδος αυτό.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Μεταμφιεσμένος με παλιά ρούχα, ένας βασιλιάς παριστάνει τον φτωχό ταξιδιώτη ώστε να παρακολουθήσει τι γίνεται εκτός των πυλών του παλατιού του και πως περνάει ο λαός του. Σε μια συνάντηση του με έναν φτωχό τσαγκάρη ο οποίος φαίνεται να είναι ευτυχισμένος με τη ζωή του, ο βασιλιάς γίνεται καχύποπτος. Αποφασίζει λοιπόν να δοκιμάσει την καλή πίστη και την ευθυμία του τσαγκάρη βάζοντας του καθημερινά εμπόδια, χωρίς όμως να βλέπει επιτυχία στα σχέδια του. Η μεγαλύτερη δοκιμασία του χαρούμενου τσαγκάρη δεν αργεί ωστόσο να φτάσει!

 

Οι μικροί μας φίλοι μέσω της θεατρικής πράξης και της πλοκής του έργου έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της αυτάρκειας και ματαιοδοξίας ενώ αντιλαμβάνονται τη δύναμη που παρέχει στον άνθρωπο η ελπίδα και η θετική σκέψη.

Διαφημιστική πρόταση για όλες τις γυναίκες Μεγάλη ποικιλία αρωμάτων με ένα CLIK

 

Παίζουν:

Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου

Ανδρέας Κάτσενος

Ελίνα Σταμοπούλου

 

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κόκκαλης

Κίνηση/ χορογραφίες: Κατερίνα Αναλυτή

Σκηνικά /κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Μουσική: Μαριλένα Αγγελοπούλου

Φωτισμοί: Γιάννης Αναστασόπουλος

Κονσόλα φώτων: Νίκος Γιατράκος

Δημιουργικός σχεδιασμός: Φίλιππος Μποτώνης

Οργάνωση παραγωγής: Ίλια Ράγκου

Παραγωγή: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+ 2021

 

Παράσταση: Σάββατο 29/01

Ώρα: 17.00

 

Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Προπώλησης στο https://www.viva.gr/tickets/theater/to-xylino-spathi/

Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλ. 2610 46 10 50skaipatras.gr

Continue Reading

Πολιτιστικά

(Φωτο)-Πάτρα: Τίτλοι τέλους για το παλιό Σινεμά ΑΕΛΛΩ

Published

on

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος:

 

Η «ελπίς» έγινε εφιάλτης για τη μισή χώρα, η ελπίς να σωθεί ένας πολιτιστικός χώρος σημαντικής αξίας για την πόλη το ΑΕΛΛΩ  έλαβε τέλος. Είναι γνωστό ότι η πόλη μας έχει μεγάλο πρόβλημα σε ελεύθερους χώρους. Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει δείξει αδιαφορία στη χάραξη ενός καταρτισμένου σχεδίου για την διαφύλαξη και διάσωσή τους. Θυμίζουμε την πλατεία Καλλιπάτειρας που σώθηκε από το κίνημα των κατοίκων της περιοχής και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τον χώρο στην Αγία Σοφία που ανεγέργηθηκε super market κ.α. ‘Εγινε φανερό με την πανδημία ότι ελεύθεροι χώροι είναι δυσεύρετοι εντός των πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Τον Νοέμβριο του 2019 το ΑΕΛΛΩ (μεταξύ των οδών Υψηλάντου, Παπαφλέσσα και Καραϊσκάκη, που φιλοξένησε το σινεμά μέχρι το 2010), πέρασε σε διαδικασία πλειστηριασμού. Η Ώρα Πατρών έθεσε το θέμα στη δημοτική αρχή που με προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για τα μάτια του κόσμου, δεν εξασφάλισε όπως ήταν αναμενόμενο τον χώρο. Είχαμε τονίσει και τότε ότι οι κινήσεις για την απόκτηση του ΑΕΛΛΩ μπορούσαν να έχουν γίνει πριν χρόνια, με επίκληση της αρωγής του κράτους και της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Η προσχηματική από την πλευρά της δημοτικής αρχής διεκδίκηση του χώρου 20 μόλις μέρες πριν τον πλειστηριασμό μάλλον αδυνάτιζε το αίτημα του δημοτικού κινηματογράφου παρά το τεκμηρίωνε.

Διαφημιστική πρόταση για όλες τις γυναίκες Μεγάλη ποικιλία αρωμάτων με ένα CLIK

Μετά την εκποίηση του ακινήτου προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για να γκρεμιστεί ο χώρος. Σήμερα 25/1/2022 ένας από τους τελευταίους θερινόυς κινηματογράφους της πόλης γκρεμίζεται. Η δημοτική αρχή δεν πρόλαβε τις διαδικασίες και δεν θέλησε να δημιουργήσει ένα κίνημα διάσωσης ώστε αυτός ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες της Πάτρας. Τότε σε δελτίο τύπου ο Πολιτιστικός Οργανισμός, ανέφερε ότι: «παρά την απώλεια του συγκεκριμένου χώρου, θα συνεχίσει την προσπάθεια, προκειμένου το όνειρο της λειτουργίας Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου να πάρει σάρκα και οστά». Τα οράματα μπορούν να γίνουν πράξη αρκεί να έχεις, δυστυχώς η δημοτική αρχή στερείται οραμάτων.

Παρόλο αυτά η δημοτική αρχή διατείνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Θυμίζουμε:

-1.700.000 ευρώ για την αγορά του ακινήτου της Αχαϊκής Τράπεζας.

-200.000 ευρώ για το Καρναβάλι του 2021 που δεν έγινε.

-160.000 ευρώ για παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ το 2022 που αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

-40.000 ευρώ για την έναρξη του καρναβαλιού.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Λεφτά υπάρχουν αλλά φροντίζει δημοτική αρχή να τα διαθέτει σε ημετέρους.

Μάλλον για τη δημοτική αρχή δεν έχει προτεραιότητα ο πολιτισμός και οι ανάγκες της πόλης.

Οι φωτογραφίες από τις εργασίες που πραγματοποιούνται. skaipatras.gr

Continue Reading

Πολιτιστικά

Πάτρα: Θεατρικό Εργαστήρι Για Παιδιά Και Εφήβους με τη Δώρα Τσάγκα

Published

on


Διαφημιστική πρόταση για όλες τις γυναίκες Μεγάλη ποικιλία αρωμάτων με ένα CLIK

Ένα νέο εργαστήριο ξεκινά στο ανανεωμένο θέατρο act που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους! Κάθε Σάββατο πρωί 10.00-13.00 η επαγγελματίας ηθοποιός και θεατρολόγος Δώρα Τσάγκα υποδέχεται τα παιδιά με σκοπό να τα εισάγει στο μαγικό κόσμο του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών.
Θεατρικό παιχνίδι:
Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ένα δημιουργικό παιχνίδι, μέσο απελευθέρωσης της φαντασίας και της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Μέσα από ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά γνωρίζουν πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους, μα και τους άλλους. Τους δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να αλληλεπιδράσουν και να εμπιστευτούν τα μέλη της ομάδας. Αναπτύσσεται παράλληλα το αίσθημα της συνεργασίας, της αποδοχής και μαθαίνουν να λειτουργούν στα πλαίσια μιας ομάδας σεβόμενα το ένα το άλλο. Καλλιεργώντας τα θεατρικά εργαλεία μπορούν να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Η τέχνη του θεάτρου, τους προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και με άλλες τέχνες όπως η μουσική, τα εικαστικά κ.α.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει:
Ασκήσεις αναπνοής, ασκήσεις συγκέντρωσης, ασκήσεις εμπιστοσύνης, ομαδικά παιχνίδια, παιχνίδια έκφρασης, παντομίμα, αφηγήσεις ιστοριών, παιχνίδια ρόλων, καλλιέργεια του λόγου, θεατρικά κείμενα, κατασκευές κοστουμιών & μασκών, δημιουργία παράστασης.
Πληροφορίες:
Ηλικίες τμημάτων: 7-10 χρονών & 11-14 χρονών
Κόστος: 40€ ανά μήνα (60€ για δύο αδέρφια)
Εγγραφές-Πληροφορίες: 2610272037 και 6978291335
Βιογραφικό Δώρας Τσάγκα:
Η Τσάγκα Δώρα είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, της Δραματικής Σχολής του Δη.Πε.Θε Πάτρας και έχει ολοκληρώσει το μάθημα Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας στο Κ.ΕΔΙ.ΒΙ.Μ. – Ε.Κ.Π.Α. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις Επιστροφή στην Κανονικότητα (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας,2020), Το Φτερό του Σταυραετού (Θέατρο της Ημέρας, 2020), Μαυροδάφνη (Θέατρο Act, 2020), Τζούλια (Λιθογραφείον, 2019), Ένας Αόριστος Άνθρωπος (Θέατρο Act,2018-19). Επίσης έχει συμμετάσχει σε σκηνές πλήθους στις παραστάσεις Ορέστης (Φεστιβάλ Επιδαύρου, 2015) και Ήρα (Ρωμαϊκό Ωδείο, 2019). Έχει εργαστεί, επίσης, ως βοηθός σκηνοθέτης δίπλα στους Νίκο Κατή για το μιούζικαλ Awakening (Σύγχρονο Θέατρο, 2018) και Κωνσταντίνο Μπιμπή για την παράσταση Μικρή Ευρώπη (Θέατρο Act, 2019). Τέλος έχει πάρει μέρος σε διαφημίσεις, και ως βοηθητικός ηθοποιός στην ταινία μεγάλου μήκους Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή. Τέλος έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες ενηλίκων, και ως θεατροπαιδαγωγός στο Δη.Πε.Θε. Πάτρας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η θάλασσα είναι δρόμος” με παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών και στο Κ.Δ.Α.Π. Cantlena. Ασχολείται ακόμα ερασιτεχνικά με τη μουσική, αφού τα τελευταία τρία χρόνια μαθαίνει πιάνο και θεωρία μουσικής, με τη φωτογραφία και το kick-boxing.skaipatras.gr

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

flashstars.gr