Connect with us

Πολιτιστικά

Η ομαδική έκθεση “A Scattering of Salts” σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου θα παρουσιαστεί στο Deree – The American College of Greece.

Published

on

Ηέκθεση “A Scattering of Salts” που εγκαινιάζεται στις 26 Μαΐου 2023 στο Deree – The American College of Greece παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video, performance και χορού, φέρνοντας σε διάλογο τη συλλογή του Kολλεγίου με σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μια φωτογραφία από τη συλλογή γίνεται η αφετηρία της εκθεσιακής αφήγησης: ο καταξιωμένος Αμερικανός ποιητής James Merrill κοιτάζει το προσωπείο του ποιητή Kimon Friar. Πολλαπλές αναφορές αναδύονται από το πετρωμένο βλέμμα. Επιθυμητικές προβολές, η μορφή της μέδουσας, η μνεία και η συγκριτική σχέση, ιζηματοποιήσεις, η σχέση ζωής και θανάτου.

 

Η τελευταία ομώνυμη ποιητική συλλογή του Merrill δανείζει στην έκθεση τον τίτλο της, υποβάλλοντας τους θεματικούς της άξονες. Η διασπορά των αλάτων είναι μια ποιητική επίκληση. Είναι ταυτόχρονα ένα αμπόδεμα και μια γεωγραφική τοποθέτηση, η χρήση ενός μαγικού κύκλου, ένα ξόρκι. Χρησιμεύει ως μεταφορά για τη διασπορά των αναμνήσεων και τη συσσώρευση του χρόνου. Οι séances του Merrill, προτείνονται επίσης στο «A Scattering of Salts» ως εργαλείο διαχείρισης. Οι απόκρυφες, πνευματικές επικοινωνίες που χρησιμοποιούσε ανεκδοτολογικά ο ποιητής γίνονται σκωπτικό μέσο συνομιλίας με την ιστορία της τέχνης και ανασύστασης ιστορικών έργων. Αυτές οι ανοίκειες συζητήσεις αποτελούν πηγή ποιητικής και χωρικής έμπνευσης.

Προτάσσοντας τη σκέδαση έναντι της οργάνωσης, το χωρικό διασκορπισμό έναντι της συστηματική διάταξης, τα μέρη της συλλογής παρουσιάζονται ως θραύσματα φαντασίας. Τα άλατα γίνονται φακός θέασης και η διασπορά μεθοδολογία, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση καλειδοσκοπικά συμμετρικών μοτίβων που ξεχύνονται. Ορυκτά αλλά και μέρη των ιστών που επιτρέπουν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων σε όλο το σώμα. Κρυσταλλώνονται σε υλικά που θεωρούνται πολύτιμα —πρίσματα σε ενδεχόμενη ροή από τα οποία μπορούμε να δούμε το παρελθόν και το μέλλον.

Performances: Ερμίρα Γκόρο, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη 

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αναστάσης Παπαδάκης 

Υπεύθυνη Εκθέσεων & Συλλογής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: Ιωάννα Παπαπαύλου 

Βοηθοί επιμελητή: Κλειώ Γεωργιάδη, Μαρία Κόλλια, Αθηνά Λασηθιωτάκη, Κατερίνα Μήλεση, Έλενα Πιτσίλκα (φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Deree – The American College of Greece)

Γραφιστική επιμέλεια: Αθηνά Λασηθιωτάκη, Κατερίνα Μήλεση 

Επίβλεψη γραφιστικής επιμέλειας: Μάριος Σταμάτης 

Διοργάνωση από τη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich στο Deree – The American College of Greece στο πλαίσιο του Arts Festival 2023.
Σε συνεργασία και με την υποστήριξη των προγραμμάτων Art History, Graphic Design και Visual Arts της σχολής και της Συλλογής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.Patrinorama.gr

#ομαδική #έκθεση #Scattering #Salts #σε #επιμέλεια #Πάνου #Γιαννικόπουλου #θα #παρουσιαστεί #στο #Deree #American #College #Greece

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάτρα NEWS1 έτος ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS3 ημέρες ago

Αυτό είναι το νέο κατάστημα στα Βραχνέικα που τραβάει όλα τα βλέμματα

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS1 έτος ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις10 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση