Connect with us

Επιλεγμένη Ενημέρωση

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Φθινόπωρο γεμάτο με δράσεις Πολιτισμού

Published

on

Τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας για το Φθινόπωρο του 2023 παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Αυγούστου, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτές, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Ο δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης αναφερόμενος στο Διεθνές Φεστιβάλ και στις δράσεις πολιτισμού του δήμου επεσήμανε ότι «Ο Πολιτιστικός Οργανισμός και οι άνθρωποί του έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια και μας προσφέρουν μια δουλειά την οποία απολαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται αυτή την περίοδο με πολλές εκδηλώσεις μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ. Μέσα και από αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε να σηκώσουμε το λαό της Πάτρας πιο ψηλά, να νοιώσει μια ανάταση, προκειμένου να αντέξει τις δοκιμασίες που ζει σε πολλά επίπεδα.

Μέσα από αυτό τον «πλούτο» εκδηλώσεων φαίνεται πως όλη αυτή την περίοδο για μια ακόμα φορά έγινε ένα καταπληκτικό έργο από πλευράς υποδομών. Είδαμε όλοι πως φτιάχτηκε το Δημοτικό Θερινό Θέατρο που από το τίποτα έγινε μια σημαντική παρέμβαση, δίνοντας τη δυνατότητα να ενισχυθεί η πνευματική κίνηση στην πόλη. Το ίδιο κάναμε και με την «Ιχθυόσκαλα» που κυριολεκτικά το τίποτα την κάναμε στολίδι.

Άρα κινούμαστε σε μια πολύ καλή κατεύθυνση καθώς παράλληλα με τα έργα και τα εργοτάξια που υπάρχουν σε όλη την έκταση της πόλης, υπάρχει ταυτόχρονα μια μεγάλη πνευματική προσπάθεια η οποία δεν περιορίζεται μόνο  στα όρια της πόλης. Είμαστε πραγματικά Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και αυτό προκύπτει από το σύνολο του προγράμματος, παρεμβαίνοντας παράλληλα και σε κεντρικό επίπεδο, σε συνεργασία με φορείς όπως το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ενώνοντας δυνάμεις για να έχουν δύναμη όλοι όσοι «χτίζουν» και μοχθούν για την πόλη,  οι οποίοι τη «χτίζουν» και σε ψυχικό – πνευματικό επίπεδο για να μπορούμε ν’ αντισταθούμε στις δυσκολίες της ζωής. Ο πατραϊκός λαός αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια και το δείχνει στην πράξη, ευχαριστώντας εκ μέρους του δήμου όλους όσους κάνουν τα όνειρά μας πράξη».

Η πρόεδρος του Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη αναφερόμενη στο πρόγραμμα επεσήμανε τα εξής:

«Το φθινόπωρο στην Πάτρα και φέτος είναι γεμάτο από δράσεις πολιτισμού, οι οποίες έχουν τη σφραγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις, για μία ακόμα χρονιά πραγματοποιούνται και αγκαλιάζονται από το κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το κόστος καλύπτεται με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Δήμο της Πάτρας και με το 80 % των εκδηλώσεων να έχει ελεύθερη είσοδο, όπως ο Δημοτικός Κινηματογράφος, το Φεστιβάλ στις γειτονιές, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ.ά.

Το μοναδικό ποσό ενίσχυσης που δόθηκε είναι 20.000€ από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αφορά στη διοργάνωση του Συμποσίου ζωγραφικής και καλύπτει μικρό μέρος της συνολικής δαπάνης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ, δεν αξιολόγησε και δεν στήριξε καμία από τις ενότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ως όφειλε.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η ακούραστη δουλειά των εργαζομένων στον Πολιτιστικό Οργανισμό, το Δήμο Πατρέων και των καλλιτεχνικών μας σχημάτων (Χορευτικό, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Μουσική) συνεχίζονται οι θεματικές ενότητες, που αγκαλιάζουν και τις γειτονιές.

Συγκεκριμένα οι ενότητες: Ερασιτεχνικού και Επαγγελματικού Θεάτρου, του Δημοτικού Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ στις γειτονιές και εικαστικών παρεμβάσεων.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε ορισμένες από αυτές με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών, οι οποίοι στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο.

*«Μισός αιώνας (και όχι μόνο), Ελληνικός και Ξένος Κινηματογράφος – Πέμπτη 31 Αυγούστου με την πανσέληνο στο χώρο της Αχάϊα Κλάους (9.30 μ.μ.)». 

Με τη μουσικο-χορευτική αυτή παράσταση, υποδεχόμαστε την πανσέληνο. Η παράσταση ανεβαίνει υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διεθνώς διακεκριμένου Πατρινού σολίστ πιάνου και καθηγητή στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, Αναστάσιου Πάππα και Διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη, ο οποίος είναι Διευθυντής Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Συμμετέχουν επίσης εξαιρετικοί μουσικοί και τραγουδιστές.

*Το Διεθνές Χορευτικό Αντάμωμα – Σάββατο 2 έως και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου. Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού της «Ιχθυόσκαλας», με τη συμμετοχή της Κύπρου, του Μεξικού και Λαϊκών Ορχηστρών.

*Το Συμπόσιο Ζωγραφικής – Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου – Δευτέρα  2 Οκτωβρίου

Αποτελεί και φέτος έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς των δράσεων του Διεθνούς φεστιβάλ, με το οποίο κλείνει και η νέα θεματική ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων.

Από πέρυσι είχαμε δεσμευθεί πως τα καλλιτεχνικά συμπόσια θα γίνουν θεσμός για την πόλη και θα αποκτήσουν διεθνή χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς κάνουμε πράξη με την πραγματοποίηση του «Συμποσίου Ζωγραφικής», το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Άλκης Ζέη.

Τίτλος του Συμποσίου που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασίας με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, «Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα του 2023». Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

Το κοινό και φέτος εδώ στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας», όπου ήδη λειτουργεί η υπαίθρια έκθεση Γλυπτικής, με τα έργα που δημιουργήθηκαν στην αντίστοιχη περσυνή δράση, θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την καλλιτεχνική διαδικασία της δημιουργίας των έργων, από δέκα εικαστικούς ζωγράφους.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, θα γίνεται υπαίθρια παρουσίαση έργων με γειτονιές και τοπόσημα της Πάτρας. Αναπαραγωγή από τις μόνιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης Πατρών, με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ξένιας Γιαννούλη, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Δημοτική Πινακοθήκη. Πρώτη στάση για την υπαίθρια έκθεση, την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου η πλατεία Ζωοδόχου Πηγής, στην Παραλία Προαστείου. 

Τέλος από 22 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου, στην Αγορά Αργύρη. Τα παιδιά και οι ενήλικες παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Να θυμίσουμε ότι την περσινή χρονιά, στο Εικαστικό Εργαστήρι λειτούργησαν 42 τμήματα που παρακολούθησαν πάνω από 400 δημότες μας, από 4 ετών και άνω».

Εκ μέρους των καλλιτεχνών οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο μίλησαν ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας και καθηγητής του Δημοτικού ωδείου Πάτρων Αναστάσιος Πάππας, ο Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ  Γιώργος Αραβίδης, ο τραγουδιστής Νίκος Καραγκιαούρης, ο υπεύθυνος του Χορευτικού Χρήστος Γιαννόπουλος, ο εικαστικός Παναγιώτης Φερεντίνος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Νάσος Χαλκίδης.

 

Ο Αναστάσιος Πάππας αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια που έγινε στο σχεδιασμό της μουσικής παράστασης «Μισός αιώνας και όχι μόνο Ελληνικός και ξένος κινηματογράφος»  ενώ επικαλούμενος τον Φρανκ Ζάπα τόνισε τη φράση του «πως τα αλεξίπτωτα και τα ανθρώπινα μυαλά για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά»…

Ο κ. Πάππας πρόσθεσε επίσης ότι η προσπάθεια για να γίνει η συγκεκριμένη οπτικο-μουσικο-χορευτική παράσταση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, όταν παρουσιάστηκε στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, σημειώνοντας πως όντως οι καλλιτέχνες δίνουν ουσία στα όνειρα αλλά το βήμα για να εκφραστούν οι καλλιτέχνες στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε από το δήμο της Πάτρας… . Η παράσταση είπε ο καταξιωμένος πιανίστας είναι δοσμένη με μορφή μιούζικαλ.

Ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης αναφέρθηκε στην ευρηματική ιδέα για μία πρωτοποριακή, εντυπωσιακή και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα συναυλία η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «τεράστιο» έργο για το οποίο εντυπωσιάστηκε από την πρώτη παρτιτούρα που διάβασε και τη γραφή….

Από την πλευρά του ο κλασσικός ερμηνευτής Νίκος Καραγκιαούρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο χώρος της Αχάϊα Κλάους συμπληρώνει όλη τη μαγεία της παράστασης με φόντο την πανσέληνο του Αυγούστου εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του που επελέγη για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, γιατί πέρα από την κλασσική μουσική που υπηρετεί του αρέσει να δοκιμάζεται και να πειραματίζεται.

Ο υπεύθυνος του Χορευτικού του Πολιτιστικού Οργανισμού Χρήστος Γιαννόπουλος σημείωσε πως από τις 2 έως τις 4 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Διεθνές Χορευτικό Αντάμωμα. Ζητούμενο μέσα από αυτή τη δράση είναι ανταλλαγή εμπειριών, πολιτισμών και το σπουδαιότερο να δοθεί ώθηση σε ότι πιο αντιρατσιστικό υπάρχει. Στο χορό. Και την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μεταξύ των λαών μέσα από αυτόν….

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Νάσος Χαλκίδης αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΕΤΕ και τους στόχους του ως προς την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και των καλλιτεχνών σε συνάρτηση με την ελεύθερη έκφραση.

Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με δήμο για το συμπόσιο σκοπός είναι να γίνει και είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει θεσμό, ενώ η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν γίνεται από τις επιτροπές κρίσης.

Ο εικαστικός και καθηγητής ζωγραφικής στο Εικαστικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Παναγιώτης Φερεντίνος, ο οποίος είναι και εκ των συμμετεχόντων στο συμπόσιο, επεσήμανε πως όσοι πάρουν μέρος σε αυτό θα αναπτύξουν πέραν όλων των άλλων μια σχέση με την πόλη που σε ότι αφορά και τον περίπατο θα έχει τη μορφή περιπλάνησης, δημιουργώντας συγχρόνως και αφήνοντας παρακαταθήκη τα δικά τους μοναδικά έργα…

Continue Reading
Επιλεγμένη Ενημέρωση8 ώρες ago

Το διασκέδασαν οι παίκτες του Survivor στο κέντρο της Αθήνας

Επιλεγμένη Ενημέρωση8 ώρες ago

Και καρναβαλικά αξεσουαρ στο κουρδιστό πορτοκάλι . Θα πάθετε “πλάκα”

Επιλεγμένη Ενημέρωση8 ώρες ago

Ετήσιος Χορός – Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας Φάρου Ποντίων Πατρών

Επιλεγμένη Ενημέρωση9 ώρες ago

Σε Καρναβαλική διάθεση το μαγαζί της Νίκης Καπανδρίτη στην οδό Νοταρά στην Πάτρα

Επιλεγμένη Ενημέρωση2 ημέρες ago

Το γλέντησε η Ενωση Λιμενικών ΚΔ ΕΛΛΑΔΟΣ στην ετήσια κοπή πίτας

Επιλεγμένη Ενημέρωση2 ημέρες ago

Αυτα ειναι τα λαμπερά εγκαίνια του ARTIKA που ανοιξε κ στην Πάτρα – φωτος

Επιλεγμένη Ενημέρωση3 ημέρες ago

ΠΑΤΡΑ: Τι θα γίνει με το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ; Διακόπτει την λειτουργία του μετά το Καρναβάλι! ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Επιλεγμένη Ενημέρωση3 ημέρες ago

“Κεραυνοί” Χρυσοστόμου κατά Μητσοτάκη για τον γάμο των ομοφύλων: “Και Παπάδες και ζευγάδες” κ. Πρωθυπουργέ – Ομιλία εν μέσω χειροκροτημάτων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιλεγμένη Ενημέρωση3 ημέρες ago

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του γνωστού επιχειρηματία Περικλή Γιαννόπουλου

Επιλεγμένη Ενημέρωση5 ημέρες ago

Κατάμεστη η εκδηλωση της Καλλιπάτειρας στην Πατρα. Δείτε φωτογραφιες

Επιλεγμένη Ενημέρωση5 ημέρες ago

Ξεχωριστή η κοπή πιτας της ορχήστρας νυκτων Εγχόρδων ‘Θανάσης Τσιπινάκης’

Επιλεγμένη Ενημέρωση5 ημέρες ago

Και όμως : Έφτασε η νέα μόδα παιχνιδιών στο Κουρδιστο Πορτοκαλι

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 ημέρες ago

Κατάμεστα τα Σαββατοκύριακα στο «Χωριό» με το live μουσικό σχήμα

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 ημέρες ago

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με Κασσελάκη το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

ΣΟΚ! Νεκρή 36χρονη ιδιοκτήτρια καφέ στην Αγυιά – Μητέρα ενός παιδιού

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Η Απίστευτη περιγραφή της Δασκάλας για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων. “Δηλώνω περήφανη”

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Πατρα: Στην εκκλησία με το … θηρίο ! Έτριβαν τα μάτια τους οι περαστικοί

Επιλεγμένη Ενημέρωση3 μήνες ago

Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο του Νίκου Κοτσοκολου. « Δακρύζουν τα παιδιά του»

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Ενας υπέροχος γάμος στην Πάτρα με τον Νίκο και την Λέτα κ αρκετη “βαλβολίνη” στις φλέβες τους

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Πρεμιέρα την Δευτέρα για Κωνσταντίνο Φλαμή και Χριστίνα Βάγγαλη – ΒΙΝΤΕΟ

Επιλεγμένη Ενημέρωση1 εβδομάδα ago

Αυτη είναι η νεα επιχείρηση για την οικογένεια Αρβανίτη στην Πάτρα . Δείτε τι έγινε στα εγκαίνια

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Μεγάλη και επιτυχημένη η συγκέντρωση της Δήμητρας Πανίτσα στο κέντρο της Πάτρας

Επιλεγμένη Ενημέρωση3 μήνες ago

Στο κέντρο των Πατρών, χιλιάδες πολίτες για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου

Επιλεγμένη Ενημέρωση5 μήνες ago

Κατάμεστη η Κεντρική ομιλία του Σπυρου Μυλωνα στην Κάτω Αχαια

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Πάτρα: Πλύσιμο Πλατειών και κοινοχρήστων χώρων, παρά την μείωση εργαζομένων στην καθαριότητα

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Οι μεγάλες αλήθειες για τον τομέα πολιτισμού στον Δήμο Πατρέων , απο την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

Επιλεγμένη Ενημέρωση6 μήνες ago

Σε λίγες μέρες τα μεγάλα σκηνικά που θα ακουστούν ξανά σε όλη την Ελλάδα απο το ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ

Επιλεγμένη Ενημέρωση3 μήνες ago

Έγινε το έλα να δείς στα εγκαίνια του κομμωτηρίου της Αντζελα Δακολα . Θα τους μείνουν αξέχαστα – φωτος