Connect with us

Ειδήσεις

Βρετανία: Για υποτίμηση της λίρας προειδοποιούν αναλυτές μετά τις αντιδράσεις στον “μίνι” προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης

Published

on

Οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρέσυραν σε καταστροφή τη λίρα που κατέρρευσε καθώς “οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση”.

Έχοντας πέσει στα 1,10 του δολαρίου νωρίτερα την Παρασκευή το απόγευμα, η στερλίνα συνέχισε να καταρρέει μέχρι το νέο χαμηλό 37 ετών στα 1,09 του δολαρίου.

Η λίρα έχασε 3,5 σεντς στη χειρότερη μέρα της από τον πανικό της αγοράς του Μαρτίου 2020, όταν χτύπησε η πανδημία.

Αυτή η ανακοίνωση έχει αιφνιδιάσει τους επενδυτές, είπε στον Guardian ο Neil Mehta, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management και προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί είναι δυνητικά αποσταθεροποιητικό για τα οικονομικά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει υποτίμηση στη λίρα.

“Οι φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης θα έχουν μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό αντίκτυπο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αντιδράσει αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.” 

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου τα επιτόκια στο 2,25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, καθώς προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση.

 Οι αγορές τώρα υπολογίζουν ότι τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας θα αυξηθούν στο 5,5% μέχρι το επόμενο έτος.

Tο πρωί της Παρασκευής, στο μεγαλύτερο σχέδιο φορολογικών περικοπών για μισό αιώνα, ο Υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε ένα έκτακτο οικονομικό πακέτο για την κρίση κόστους ζωής αξίας 45 δισεκατομμυρίων λιρών.

Με την ελπίδα να αποδώσει το ρίσκο

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του “μίνι” προϋπολογισμού από τη νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας, είναι μέχρι στιγμής διχασμένες. Ίσως όσο διχασμένη είναι η χώρα σε μεγάλα ζητήματα. 

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών προειδοποιεί για το διογκούμενο βάρος του χρέους, ότι “εάν πραγματικά επιταχυνθεί η ανάπτυξη, τότε θα είναι διαχειρίσιμο, και αν δεν γίνει, τότε δεν είναι”. 

Τι λένε οι οργανώσεις πολιτών

Από την πλευρά των οργανώσεων εναντίον της φτώχειας «ο μίνι προϋπολογισμός του Υπουργού Οικονομικών ήταν ελάχιστος όσον αφορά την υποστήριξη που απαιτείται για να κρατήσει τους ανθρώπους ζεστούς αυτόν τον χειμώνα”, είπε ο Simon Francis, Συντονιστής του Συνασπισμού End Fuel Poverty.

Σύμφωνα με την ανάλυση της οργάνωσης, ο μέσος οικιακός λογαριασμός το χειμώνα 2021/22 ήταν 1,277 λίρες. Τώρα, αυτός έχει αυξηθεί σε 2.100 λίρες για τον χειμώνα 2022/23, λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξη που υποσχέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών μέχρι στιγμής. 

Για ορισμένα από τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, η αύξηση θα περιοριστεί σε έναν μέσο οικιακό λογαριασμό 1.700 λίρες αυτό το χειμώνα – που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει αύξηση 33% από έτος σε έτος. 

Τον χειμώνα του 2021/22, η οργάνωση End Fuel Poverty εκτιμά ότι 4,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονταν σε φτώχεια καυσίμων (βάσει επίσημων ορισμών). Αυτό θα ανέλθει στα 6,99 εκατομμύρια τον χειμώνα 2022/23.

Επίσης εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν χειμώνα μέσα σε σπίτια με κρύο και υγρασία. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε πολλούς και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και το σύστημα κοινωνικής φροντίδας.

Η οργάνωση για την παιδική φτώχεια Save the Children ανακοίνωσε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις ωφελούν συντριπτικά τα πλουσιότερα νοικοκυριά της χώρας, ενώ σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να κρυώσουν και να πεινάσουν αυτόν τον χειμώνα.

“Οι σημερινές ανακοινώσεις ωφελούν συντριπτικά τα πλουσιότερα νοικοκυριά της χώρας, εν τω μεταξύ σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να κρυώσουν και να πεινάσουν αυτόν τον χειμώνα”, δήλωσε η επικεφαλής Becca Lyon.

Τι λένε οι οικονομικοί αναλυτές

Η δεξαμενή σκέψης για τα επίπεδα ποιότητας ζωής, Resolution Foundation υπολογίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δανειστεί επιπλέον 411 δισ. λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι φορολογικές περικοπές του Kwasi Kwarteng.

Η πρώιμη ανάλυση του “μίνι” προϋπολογισμού της Resolution διαπίστωσε ότι θα τονώσει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα αλλά και θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στην ανάλυση της Resolution Foundation είναι η αποκάλυψη ότι σχεδόν τα μισά κέρδη από τις φορολογικές αλλαγές θα πάνε στο πλουσιότερο 5% των ανθρώπων, που θα κερδίσουν μέσο όρο 8.560 λίρες ετησίως.

Αντίθετα, μόλις το 12 τοις εκατό των κερδών θα πάει στο φτωχότερο μισό των νοικοκυριών, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 230 λίρες καλύτερα το επόμενο έτος.

Επιπλέον, το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους (DMO) του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι οι δανειακές ανάγκες της Βρετανίας θα αυξηθούν φέτος, για να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν.

Το DMO, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του χρέους και των αναγκών σε μετρητά της κυβέρνησης, αυξάνει τα σχέδια του για την έκδοση χρέους κατά 72,4 δισ. λίρες, στα 234,1 δισ. λίρες.

Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του κόστους του κρατικού δανεισμού δραματικά, καθώς οι επενδυτές θα απαιτήσουν υψηλότερο ποσοστό απόδοσης για να αφομοιώσουν όλο αυτό το επιπλέον χρέος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι λένε Σκοτία & Ουαλία

Ο John Swinney, υπουργός Οικονομικών της Σκωτίας, και η Rebecca Evans, η υπουργός Οικονομικών της Ουαλίας, κατηγόρησαν τον Kwasi Kwarteng ότι προστατεύει τους πλούσιους σε βάρος των φτωχότερων οικογενειών, που τώρα παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το κόστος των καυσίμων.

Και οι δύο αποκεντρωμένες κυβερνήσεις – οι οποίες έχουν τις δικές τους, ανεξάρτητες πολιτικές για τον φόρο εισοδήματος και τους φόρους επί των πωλήσεων κατοικιών – έδειξαν ότι “είναι απίθανο να ακολουθήσουν τις παροχές του καγκελαρίου για τους πλούσιους στους δικούς τους προϋπολογισμούς το επόμενο έτος”.

Τι λένε οι επιχειρήσεις

Εκπρόσωποι μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων αντέδρασαν θετικά στην περικοπή φόρων, τα κίνητρα για επενδύσεις και τα αφορολόγητα προϊόντα στους τουρίστες.

“Η Κυβέρνηση της Τρας έχει ξεκινήσει καλά”, δήλωσε ο Martin McTague, Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων.

“Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε σήμερα μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων και ορθώς αναγνώρισε ότι η άρση των φόρων στις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και τους επιχειρηματίες είναι απαραίτητη για την οικονομία μας.”

Ο Ony Danker, Γενικός Διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για την οικονομία μας. Όπως και ο Covid, η ενεργειακή κρίση σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να δαπανήσει μαζικά για την προστασία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη για να αντέξουμε οικονομικά.”

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο ertnews.gr

#Βρετανία #Για #υποτίμηση #της #λίρας #προειδοποιούν #αναλυτές #μετά #τις #αντιδράσεις #στον #μίνι #προϋπολογισμό #της #νέας #κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Lifestyle10 λεπτά ago

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου – Βασίλης Σταθοκωστόπουλος: Η πρώτη επίσημη φωτογραφία από τον γάμο τους

Ειδήσεις19 λεπτά ago

Ισημερινός: Νέα εξέγερση σε φυλακή με 15 νεκρούς και 20 τραυματίες

Ειδήσεις30 λεπτά ago

Μπάιντεν για Ιράν: Θα επιβληθούν νέες κυρώσεις για την καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων

Lifestyle32 λεπτά ago

Η Chiara Ferragni στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού – Τα looks που μαγνήτισαν τα βλέμματα!

Πάτρα NEWS35 λεπτά ago

ΠΑΤΡΑ: Kαραμανδάνειο: Νεαρή ασθενής, δάγκωσε γιατρό και το έσκασε

Ειδήσεις41 λεπτά ago

Αθήνα, Κάιρο και ΕΕ καταδικάζουν το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο – Παράνομη οποιαδήποτε εφαρμογή για εκμετάλλευση υδρογονανθράκω

Πάτρα NEWS45 λεπτά ago

Kαραμανδάνειο: Νεαρή ασθενής τα «έσπασε», δάγκωσε γιατρό και το έσκασε || Πάτρα

Lifestyle47 λεπτά ago

Σχέδιο για ελληνικό Hollywood στα «Βασιλικά Θέρμης»

Ειδήσεις49 λεπτά ago

ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις για «σθεναρή αντίδραση» στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Ειδήσεις52 λεπτά ago

ΗΠΑ: Πάνω από εκατό οι νεκροί λόγω του κυκλώνα Ίαν

Πάτρα NEWS6 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Ειδήσεις3 έτη ago

Όροι Χρήσης – Flashstars.gr

Πάτρα NEWS6 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ειδήσεις6 μήνες ago

Ραγδαίες εξελίξεις | Βίντεο : Ετσι έδεσε η υπόθεση με την Πισπιρίγκου . Ακούστε αναλυτικά πώς έχει όλη η υπόθεση

Πάτρα NEWS6 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS6 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Ειδήσεις6 μήνες ago

Δείτε γιατί δεν ομολογεί η Ρούλα . Τι εκτιμούν οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ?

Πάτρα NEWS6 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS6 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS6 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ