Connect with us

Ειδήσεις

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η κληρονομιά της Ελένης Σκούρα…της πρώτης γυναίκας βουλευτή!

Published

on

Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Αυτά ήταν τα λόγια της Ελένης Σκούρα, της πρώτης γυναίκας βουλευτή στην Ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, όταν εισήλθε στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 19 Ιανουαρίου 1953 ως εκλεγμένη στον Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού.

Η εκλογή της Σκούρα, η οποία είχε προκαλέσει αμηχανία όχι μόνον στον τότε πρόεδρο της Βουλής Ιωάννη Μακρόπουλο (την χαιρέτισε αποκαλώντας την «βουλευτίδα»), αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα, σε μια εποχή που η πολιτική ήταν ανδροκρατούμενη υπόθεση, αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία εξελίχθηκαν τις επόμενες 10ετίες τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας.

Ολα αυτά φυσικά με την άνθηση του φεμινιστικού κινήματος και με την εδραίωση της γυναικείας χειραφέτησης κατά τη Μεταπολίτευση και με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στις αρχές της 10ετίας του ΄80, όταν και καθιερώθηκε ακόμη περισσότερο ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική (και όχι μόνο).

Με την Ελλάδα να γνωρίζει από εκείνο το μακρινό 1953 και με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και περισσότερες και ακόμη πιο δραστήριες γυναίκες που αναμειγνύονταν με τα κοινά, όχι απλά και μόνο από τη θέση του μέλους του κοινοβουλίου, αλλά και κατέχοντας κυβερνητικές θέσεις (υπουργοί, υφυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, κλπ), μέχρι το τελευταίο παράδειγμα της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας (Κατερίνα Σακελλαροπούλου).Ολα τα παραπάνω άρχισαν πάντως μια μέρα σαν αυτές τις ημέρες, πίσω στη 10ετία του ΄50…

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: «Η ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, που αποτελεί μέλος της Βουλής από τις εκλογές του 2019, όταν εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρθηκε στη διπλή διάσταση της παρουσίας των γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και σε κυβερνητικές θέσεις. «Η πρώτη διάσταση αφορά την πολιτική και την κοινωνική προσφορά μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας. Αυτό φτάνει για να γίνει ουσία, μέσω της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της προσφοράς έργου προς τους συμπολίτες μας. Και η δεύτερη διάσταση αφορά τη φύση αυτή καθ΄ αυτή της γυναίκας. Πολύ απλά όταν θες κάτι να γίνει -και όχι απλά και μόνο να διαδοθεί- πες το σε μια γυναίκα. Κι αυτό γιατί μια γυναίκα είναι σε θέση να το φέρεις εις πέρας μέχρι τέλους. Εμείς οι γυναίκες είμαστε αποτελεσματικές, μεθοδικές και ουσιαστικές».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: «MULTI TASKING ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είναι απαραίτηση η ισορροπία ανδρών και γυναικών στην πολιτική. Θα ήθελα στην Ελλάδα να αυξηθεί ο μέσος όρος της παρουσίας γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Προτρέπω κι άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους». Αυτό δήλωσε η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία πρόσθεσε τα εξής: «Εμείς οι γυναίκες είμαστε multi tasking εκ της φύσεώς μας. Μπορούμε να έχουμε πολυεπίπεδη δράση και σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τις ανανεώσεις πηγές ενέργειας, αλλά και σε θέματα σκληρής πολιτικής όπως η οικονομία. Σε κάθε περίπτωση ασχολούμαστε με την ουσία κι ενεργούμε στην πράξη. Και φυσικά και ως μαμάδες είμαστε κοντά στη νεότερη γενιά».

ΚΡΙΝΙΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: «ΙΚΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φέροντας τα πολιτικά γονίδια του αείμνηστου πατέρα της Αθανασίου Κανελλόπουλου, η Κρινιώ Κανελλοπούλου είχε δραστήρια παρουσία στη Βουλή την περίοδο 2004-2009 ως βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία. Η ίδια δήλωσε τα εξής για την παρουσία των γυναικών στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση: «Ασφαλώς και μπορούν οι γυναίκες να ανταποκριθούν σε θέσεις-κλειδιά και σε θέσεις ευθύνης. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στη διαχείριση της εξουσίας πρέπει να έχουμε όλοι ίσες ευκαιρίες. Ολο και περισσότερες γυναίκες πρέπει να κερδίζουν την είσοδό τους και στη Βουλή και στην κυβέρνηση, αλλά και στον επαγγελματικό τομέα και παντού. Οι γυναίκες πρέπει να στηριχθούν, όχι όμως μόνον επειδή είναι γυναίκες, αλλά γιατί είναι ικανοί άνθρωποι».

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΥΠΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σία Αναγνωστοπούλου δεν εκλέχθηκε απλά στο Κοινοβούλιο την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπήρξε και αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας (2015-2016) και αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2019). Η ίδια δήλωσε τα εξής για την παρουσία γυναικών στη Βουλή: «Από την πρώτη γυναίκα βουλευτίνα μέχρι σήμερα, οι αγώνες των γυναικών οδήγησαν στη Βουλή πολύ περισσότερες γυναίκες. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και σήμερα. Αν δει κανείς τη σύνθεση της Βουλής, οι γυναίκες είναι πολύ λίγες, ενώ στα κυβερνητικά έδρανα είναι ακόμη πιο λίγες. Εχουμε αγώνα μπροστά μας, λοιπόν, για να εκπροσωπείται το μισό και πλέον του πληθυσμού στην ίδια αναλογία με τους άνδρες. Εκλογές έρχονται, ψηφίστε και γυναίκες».

ΝΑΤΑΣΑ ΡΑΓΙΟΥ: «ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ… ΜΕ ΤΟΟ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νατάσα Ράγιου, η οποία υπήρξε βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κατά την περίοδο 2007-2009 (δεύτερη θητεία του Κώστα Καραμανλή), ανέφερε τα εξής: «Οταν η Ελένη Σκούρα, η πρώτη και μοναδική, τότε, γυναίκα στην Ελληνική Βουλή δήλωνε: «Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης», πού να ήξερε ότι 70 χρόνια μετά, πολλές γυναίκες θα πάλευαν ακόμα για τα αυτονόητα στον τομέα της ισότητας στην εργασία και στην κοινωνία. Πάλι καλά που έγινε η αρχή, έστω και αργά. Περιμένουμε με αγωνία την εποικοδομητική συνέχεια της ισότητας στην πράξη και όχι στα μανιφέστα την Ημέρα της Γυναίκας με φόντο τα κινήματα Me too».

ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η καλαβρυτινή πρώην βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου, μας είπε τα εξής: «Η υποψηφιότητα και η εκλογή της αείμνηστης Ελένης Σκούρα έπρεπε 70 χρόνια μετά να είναι «κανονικότητα» στο ακόμα ανδροκρατούμενο Ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά δεν είναι. Βεβαίως, είναι μια πρωτιά. Ομως, στην Ιστορία σημασία δεν έχουν οι πρωτιές, ανδρικές ή γυναικείες, αλλά οι στάσεις και οι επιλογές. Η Θάτσερ, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του ΗΒ δίχασε τη χώρα της. Η Μαντλήν Ολμπράιτ, πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αιματοκύλισε τον πλανήτη. Η Εύα Καϊλή, η πρώτη Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Ελλάδα. Πάντως, προσωπικά όταν ακούω «γυναίκα βουλευτής» θυμάμαι τις 5 πρώτες εθνοσυμβούλους του 1944 – η πολιτική μου διαδρομή βλέπετε! – όπου και ψήφισαν κι εξελέγησαν για πρώτη φορά γυναίκες σε εκλογική διαδικασία στην (κατεχόμενη) Ελλάδα!».

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην Πηγή Θέματος pelop.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδήσεις7 λεπτά ago

To δίδυμο που ανατίναζε ΑΤΜ και ζήλευε τους αρτοποιούς

Ειδήσεις12 λεπτά ago

Σοκάρουν οι αστυνομικοί που έσωσαν τα δύο παιδάκια από το αυτοκίνητο με τις φιάλες υγραερίου – «Είχε σωληνάκι για να παίρνει αέρα»

Ειδήσεις13 λεπτά ago

Οι Αμερικανοί για Παναχαϊκή: «Το χρέος θα διευθετηθεί άμεσα»

Lifestyle20 λεπτά ago

Η υγεία της γυναίκας σε κάθε 10ετία

Ειδήσεις29 λεπτά ago

Αγιά Σοφιά: Σωρεία αντιδράσεων για το… πλύσιμο με ροδόνερο στο μνημείο για το Ραμαζάνι 

Ειδήσεις30 λεπτά ago

Ισχυρός σεισμός στο Αφγανιστάν – Αισθητός σε Πακιστάν και Ινδία

Ειδήσεις39 λεπτά ago

Εντοπίστηκε η 14χρονη στη Νέα Σμύρνη

Ειδήσεις45 λεπτά ago

Μεγάλες αγγαρείες τα παιχνίδια των Μικτών

Ειδήσεις46 λεπτά ago

Πατρινή πλήρωσε με βενζίνη τη διαδρομή με το ταξί – Δεν διέθετε κανένας POS

Lifestyle53 λεπτά ago

Νίκος Μουτσινάς σε Φαίη Σκορδά: «Επειδή βγαίνεις στην τηλεόραση μπορεί να σε ρωτήσει ο καθένας οτιδήποτε;»

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις7 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση

Gossip #Τάσεις8 μήνες ago

Ο Ιδιαίτερος γάμος της Νικολίτσας και του Νώντα στο Σαραβάλι Πατρών – Φωτος Γάμου