Connect with us

Πάτρα NEWS

Αραχωβίτικα: «Παραμένουν» στα χέρια του Δήμου τα Ιαματικά Λουτρά || Πάτρα

Published

on

Αν δεν υποβάλλει οικονομοτεχνική μελέτη με όλες τις λεπτομέρειες για το επενδυτικό σχέδιο, «καραδοκεί η ανώνυμη Ι.Π.Ε.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Μια σημαντική απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο για τα ιαματικά λουτρά στα Αραχωβίτικα και τις εγκαταστάσεις αυτών, σε ότι αφορά την επαναλειτουργία τους και το σχέδιο αξιοποίησης αυτού του φυσικού πόρου.Ο δήμος με εισήγηση της δημοτικής αρχής αποφάσισε να κρατήσει την κυριότητα και την διαχείριση του φυσικού αυτού πόρου, αρνούμενος την παραχώρηση τους στην ανώνυμη εταιρεία που έχει συσταθεί από το κράτος «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» (Ι.Π.Ε).Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφο 3 β του νόμου 4875/2021 (ΦΕΚ 250/ Α/2021) ο κάθε δήμος που διατηρεί στην επικράτεια του ιαματικές πηγές, είχε την δυνατότητα να αποφασίσει μέχρι τις 23/6 Ιουνίου του 2022, τη διατήρηση της κυριότητας και της αξιοποίησης των πηγών αυτών, διαφορετικά τα δικαιώματα αυτών και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς άλλαζε και περνούσε στις «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος».

Η ΙΠΕ και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων

Η ανώνυμη αυτή εταιρεία που έχει στο μετοχικό της πακέτο τη συμμετοχή διαφόρων νομικών προσώπων του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού δικαίου (μεταξύ αυτών και τη ΚΕΔΕ),  συστάθηκε από το κράτος με στόχο την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της επικράτειας, πόροι που στην πλειοψηφία τους είναι αναξιοποίητοι.Ενεργώντας ως μία ανώνυμη εταιρεία από τη στιγμή που θα έπαιρνε την κυριότητα των ιαματικών λουτρών και των εγκαταστάσεων, αυτόματα θα έκοβε κάθε δεσμό του φυσικού αυτού πόρου τόσο με την τοπική κοινότητα, όσο και με τον δήμο, άρα και κάθε ενδεχόμενο κέρδος μετά από κάποια μελλοντική επένδυση.

Η απόφαση της διατήρησης και οι αμφισβητήσεις

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να κρατήσει η πόλη τα ιαματικά λουτρά των Αραχωβιτίκων και τις εγκαταστάσεις αυτών που εδώ και χρόνια παραμένουν κλειστές, δεν ήταν κάτι το αυτονόητο για τα μέλη του.  Αρκετοί βλέποντας ότι η πόλη όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κατορθώσει να βρει έναν τρόπο για να επαναλειτουργήσει τα λουτρά αυτά, θεωρούν ότι η λύση είναι να περάσει ο φυσικός αυτός πόρος σε άλλα χέρια προκειμένου να αξιοποιηθεί.Η Ι.Π.Ε. εφόσον έπαιρνε την κυριότητα των εγκαταστάσεων αυτών προφανώς και θα φρόντιζε να εφαρμόσει το σχέδιο της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων για την αξιοποίηση των ιαματικών εγκαταστάσεων που είναι η εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών, σε σύμπραξη με το κράτος.Η αξιοποίηση των ιαματικών νερών και των φυσικών πόρων είναι ένα πεδίο που έχει την δυνατότητα από μόνο του να αποτελέσει μία ξεχωριστή μορφή τουρισμού, αυτή του ιαματικού τουρισμού, φέρνοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Η μελέτη των επιστημόνων και η νέα πηγή

Άλλωστε τα ιαματικά λουτρά στα Αραχωβίτικα έφερναν κόσμο στο παραθαλάσσιο χωριό σε παλιότερες εποχές.  Όμως αυτό ανήκει πλέον στο μακρινό παρελθόν.  Ως γνωστόν, εκτός των εγκαταστάσεων των λουτρών που παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια, κλειστή παραμένει και η πηγή που έφερνε το ιαματικό νερό στα Αραχωβίτικα.

Ο σεισμός του 2008 είχε μετατοπίσει πέτρες και ρήγματα που υπήρχαν στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να αλλάξει την κατεύθυνση του ιαματικού νερού και το νερό αυτό να μην πηγαίνει στην πηγή.

Υπέρ της εισήγησης η τοπική κοινότητα

Σύμφωνα όμως με τη μελέτη επιστημόνων του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στους οποίους ο δήμος είχε αναθέσει να ερευνήσουν το θέμα υπάρχει τρόπος για να επανέλθει το ιαματικό νερό, όχι στην πηγή που πλέον είναι κλειστή, αλλά σε ένα άλλο σημείο, έξω από τις λουτρικές εγκαταστάσεις, κάποια μέτρα μακρύτερα.Το σημείο αυτό όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε οικόπεδο ιδιώτη ο οποίος παλιότερα που είχε βγει και πάλι το θέμα στο προσκήνιο, δεν ήταν τόσο δεκτικός στο να δει γεωτρύπανα να ανοίγουν τρύπες και να ψάχνουν για αυτή τη νέα πηγή που θα φέρει το ιαματικό νερό.Όπως καταλαβαίνει κανείς το πράγμα εμπλέκεται. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως να το αναλάβει η τοπική κοινότητα των Αραχωβιτίκων η οποία θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε ψήφισε υπέρ της εισηγήσεως, στο να διατηρήσει ο δήμος τις ιαματικές εγκαταστάσεις στην περιουσία του και την ευθύνη για την αξιοποίηση των φυσικών αυτών πόρων. Με την προϋπόθεση να λειτουργήσει η πηγή, να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις και να προχωρήσει η αξιοποίηση του χώρου.

Το 2026 η προθεσμία για την οικονομοτεχνική

Πάντως το όλο θέμα δεν έχει τελειώσει εδώ. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο νόμο που αφορά τους φυσικούς αυτούς πόρους, ο κάθε δήμος ή ο κάθε ΟΤΑ που αποφασίζει να κρατήσει στην διαχείριση του τα λουτρά, θα πρέπει να υποβάλει μέχρι το 2026 αναλυτική οικονομοτεχνική μελέτη με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση τους. Διαφορετικά καραδοκεί η Ι.Π.Ε.  Α.Ε.

Α. Τογιοπούλου: «Διασφαλίσαμε τη διατήρηση του φυσικού αυτού πόρου»

Η Αναστασία Τογιοπούλου είναι η αντιδήμαρχος που έχει αναλάβει το θέμα των ιαματικών νερών και των λουτρικών εγκαταστάσεων των Αραχωβιτίκων. Η ίδια μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών για το ζήτημα τόνισε: «Θεωρώ ότι πάρθηκε η σωστή απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε. Η δημοτική αρχή όφειλε να διασφαλίσει την διατήρηση του φυσικού αυτού πόρου στην περιουσία της πόλης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξεταστούν οι τρόποι για την αξιοποίηση του, έτσι ώστε τα Αραχωβίτικα να αποτελέσουν μέσω των ιαματικών τους λουτρών ένας τόπος που θα ελκύει επισκέπτες».

πηγή DETE.GR

#Αραχωβίτικα #Παραμένουν #στα #χέρια #του #Δήμου #τα #Ιαματικά #Λουτρά #Πάτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδήσεις1 λεπτό ago

Συναγερμός για την εξαφάνιση 30χρονης – Ενεργοποιήθηκε το Missing Alert

Ειδήσεις4 λεπτά ago

Σαλμάν Ρούσντι: Παραμένει διασωληνωμένος και κινδυνεύει να χάσει το μάτι του από τις μαχαιριές

Lifestyle14 λεπτά ago

Ετσι θα καταλάβετε ότι η σχέση σας είναι πλατωνική

Lifestyle17 λεπτά ago

Ελβετός καλλιτέχνης σμίλεψε μια ολόκληρη πόλη από πύργους σε αποξηραμένη όχθη ποταμού

Ειδήσεις18 λεπτά ago

Βρετανία: Αγορές πανικού για το νερό – Πρόβλεψη για καταστροφικές βροχές και πλημμύρες

Ειδήσεις31 λεπτά ago

Piero Angela: Το αντίο στον Ιταλό δάσκαλο της επιστημονικής διάδοσης

Lifestyle35 λεπτά ago

Μαρία Καβογιάννη: Η αλλαγή στην εμφάνισή της για τις ανάγκες του νέου της ρόλου

Ειδήσεις44 λεπτά ago

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πλήγματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ειδήσεις52 λεπτά ago

Φθινοπώριασε μέσα στον Δεκαπενταύγουστο

Ειδήσεις54 λεπτά ago

Der Spiegel: «Ο Ερντογάν το παρακάνει»

Πάτρα NEWS4 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS4 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ειδήσεις3 έτη ago

Όροι Χρήσης – Flashstars.gr

Ειδήσεις5 μήνες ago

Ραγδαίες εξελίξεις | Βίντεο : Ετσι έδεσε η υπόθεση με την Πισπιρίγκου . Ακούστε αναλυτικά πώς έχει όλη η υπόθεση

Πάτρα NEWS4 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS5 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Ειδήσεις5 μήνες ago

Δείτε γιατί δεν ομολογεί η Ρούλα . Τι εκτιμούν οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ?

Πάτρα NEWS4 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS4 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS4 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ