Connect with us

Πάτρα NEWS

Αίσθηση από την αποκάλυψη του «Νεολόγου» για το μπλόκο στην επέκταση του βιολογικού τηςς ||

Published

on

Η αποκάλυψη του «Νεολόγου» των Πατρών για το μπλόκο στο έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, προκάλεσε αίσθηση. Οι ραγδαίες εξελίξεις επί του θέματος, οι οποίες καταγράφονται στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, έχουν γίνει από το πρωί αντικείμενο συζήτησης, τόσο μεταξύ των κατοίκων και των καταστηματαρχών στις περιοχές των Βραχνεϊκων, των Ροϊτικών και του Μονοδενδρίου, όσο και στη ΔΕΥΑΠ η οποία κατασκευάζει το έργο. Μάλιστα, μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα του «Νεολόγου» και άλλα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής, θέλησαν να δώσουν συνέχεια στο θέμα.
Όπως αποκάλυψε λοιπόν ο «Νεολόγος» των Πατρών, η ΔΕΥΑΠ καλείται από το Υπουργείο Οικονομικών να κατεδαφίσει τα τρία αντλιοστάσια στην παραλία των Βραχνείκων, τα οποία κρίθηκαν αυθαίρετες κατασκευές. Μάλιστα, ζητείται από τη Δημοτική Επιχείρηση, να πληρώσει το προβλεπόμενο πρόστιμο και να ξανά ανεγείρει τα αντλιοστάσια, σύμφωνα με τις μελέτες του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα χαθεί και η πόλη θα πρέπει να επιστρέψει τη χρηματοδότησή του.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας που υπογράφει ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κογκόλης:

Μείζον ζήτημα για τη συνέχιση του έργου της επέκτασης του Βιολογικού καθαρισμού τηςς και τη σύνδεσή του με τα Βραχνέικα, τα Ροϊτικα και το Μονοδένδρι, προκύπτει μετά και την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προς την Κτηματική Υπηρεσία της Αχαϊκής πρωτεύουσας, αφού ζητείται ανάκληση της απόφασης της παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή, για τα αντλιοστάσια. Έτσι, η ΔΕΥΑΠ καλείται να καταβάλει πρόστιμα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με πρόσθετα έξοδα, σε βάρος του προϋπολογισμού και των δημοτών, ενώ υπό έρευνα είναι και η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για ένα έργο που χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί; Διότι δεν τηρήθηκε η αρχική και εγκεκριμένη μελέτη, όπως και η άδεια για τα αντλιοστάσια στα Βραχνέικα, με συνέπεια τα δύο έτοιμα κτίρια και το τρίτο που είναι υπό κατασκευή να είναι αυθαίρετα. Γιατί ενώ στη αρχή υπήρχε συγκεκριμένη άδεια χρήσης, για το υπέργειο τμήμα του αντλιοστασίου, που όριζε το μέγεθός του, το κτίσμα είναι μεγαλύτερο, χωρίς να ποτέ να έχει δοθεί άδεια για την τροποποίηση της χρήσης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέα Παπανικήτα, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του θέματος, αφού όπως είπε δεν του έχει κοινοποιηθεί κάποιο έγγραφο. Αρκέστηκε, δε, να τονίζει ότι κάποιοι θέλουν τους βόθρους και να μην συνδέονται όλες οι περιοχές τηςς με τον Βιολογικό.

«Κατεδάφιση ή πίσω τα χρήματα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», που αποκαλύπτει σήμερα το θέμα, η ΔΕΥΑΠ και ο Δήμος Πατρέων θα κληθούν να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα κτίσματα και να ανεγείρουν κτίρια μέσα στο 2023, για να μη δώσουν πίσω στην Ευρώπη ολόκληρη τη χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο, βάσει γραφειοκρατικών διαδικασιών, δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, με την αντιπολίτευση, καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής να μιλούν για δικαίωσή τους και αστοχίες σχετικά με την τοποθεσία, τόσο από την Επιχείρηση, όσο και από άλλες υπηρεσίες όπως η Κτηματική.

Εξυπηρέτηση χιλιάδων σπιτιών

Η επέκταση που δημιουργείται για να συνδέσει περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το Βιολογικό, είναι από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη και που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας έργο αποχέτευσης, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα εξυπηρετήσει χιλιάδες σπίτια τηςς, που σήμερα εξυπηρετούνται από βόθρους, με δυσμενείς οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Θα συνδεθούν τα δίκτυα αποχέτευσης των περιοχών Αγίου Βασιλείου, Ρίου, Καστελλοκάμπου, Αγ. Στεφάνου Σαραβαλίου, Μιντιλογλίου, Ροϊτίκων, Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων.

«Υποχρέωση της εισαγγελίας για έλεγχο ποινικών ευθυνών»

 Από τη πλευρά του, ο Δικηγόρος κατοίκων της περιοχής, Κώστας Κρεμμύδας, σημειώνει:

«Από την αρχή επιμέναμε ότι το κτίσμα αυτό δεν ήταν νόμιμο και είχαμε ζητήσει από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την καταγγελία μας, όταν ακόμα ήταν στο σκελετό.Η ΔΕΥΑΠ, παρότι γνώριζε ότι κατασκευαζόταν αυθαίρετο κτίσμα και είχε την ευθύνη για την τήρηση της μελέτης, βεβαίωνε την νομιμότητά του, με δηλώσεις του προέδρου σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ. Τις ίδιες, δε, δηλώσεις έκαναν και διάφοροι άλλοι προς τους κατοίκους της περιοχής, υπερθεματίζοντας για την νομιμότητα του έργου, δηλώσεις όμως που ήταν αναληθείς.Μετά από δικές μας ενέργειες, καταγγελίες και εξώδικα και αφού το έργο ολοκληρώθηκε, αποφάσισε η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, να απευθύνει ερώτημα στο τμήμα Αιγιαλού του Υπουργείου Οικονομικών, όπου η αναμενόμενη απάντηση ήταν η περιεχόμενη στο έγγραφο, δηλαδή ανάκληση της απόφασης παραχώρησης για όλα τα αντλιοστάσια, αφού σε όλα υπάρχει διπλασιασμός των διαστάσεων, κατεδάφιση και επιβολή προστίμων, τα οποία θα επιβαρύνουν τους δημότες.Η Κτηματική υπηρεσία, είναι η ίδια υπηρεσία η οποία κατ’ επανάληψη έχει σπεύσει να ζητήσει την ποινική δίωξη καταστηματαρχών στα Βραχνέικα, στο Ρίο και αλλού, επειδή βρέθηκαν μερικά τραπεζοκαθίσματα εκτός του χώρου που τους έχει παραχωρηθεί, πλην όμως στο θέμα των αντλιοστασίων, «έψαχνε» μήνες να βεβαιωθεί εάν έχει αρμοδιότητα.Δυστυχώς, έχουμε στα χέρια μας, μία μελέτη, που δεν έχει τηρηθεί, όχι μόνο ως προς τις διαστάσεις των αντλιοστασίων, που είναι η κορυφή του παγόβουνου, αλλά και ως προς την γενικότερη κατασκευή του, με την ανοχή πολλών αρμοδίων υπηρεσιών και παραγόντων.Δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν, ότι το έργο αυτό δεν πρέπει μόνο να λειτουργήσει, πρέπει να λειτουργήσει σωστά γιατί αλλιώς ολόκληρη η περιοχή των Βραχνείκων θα υποβαθμιστεί. Αυτό σημαίνει ότι η εγκεκριμένη μελέτη είναι αυτή που θα έπρεπε να εφαρμοστεί και όχι όποια επιχειρούμενη προσπάθεια τροποποίησής της με την ελπίδα να μην επιληφθεί κανείς της νομιμότητάς της.Θα πρέπει άμεσα η Εισαγγελία Πατρών να επιληφθεί των ανωτέρω, και φυσικά η έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες να επεκταθεί κατά παντός υπευθύνου».

«Προχειρότητα και απουσία της Δημοτικής Αρχής»

 Από την παράταξη του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, «Πρωτεύουσα Ξανά», τονίζεται, μέσω του Δημοτικού Συμβούλου, Ναπολέοντα Τριανταφυλλόπουλου:«Αντιμέτωποι με την πιθανότητα απένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα με Ευρωπαϊκά κονδύλια βρισκόμαστε σήμερα μετά την απάντηση του Υπουργείου οικονομικών στην Αποκεντρωμένη διοίκηση Δυτικής Ελλάδος για την άδεια χρήσης τμημάτων αιγιαλού.Ένα τόσο μεγάλο, σοβαρό και ουσιαστικό έργο για την ποιότητα ζωής αλλά και τις ανάγκες  των κατοίκων της περιοχής Βραχνεϊκων, Μονοδένδριου και Ροιτίκων καθώς και όλης της πόλης μιας και μιλάμε για μια παραθαλάσσια περιοχή αυξημένου τουριστικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες . Ένα έργο όπου η τοπική κοινωνία περιμένει υπομονετικά την ολοκλήρωση του λόγο της αναγκαιότητας αλλά και της ταλαιπωρίας από την υλοποίηση του, βρισκόμαστε σήμερα στην δυσάρεστη θέση να παρακολουθούμε όλα τα παραπάνω.Η δημοτική αρχή με την προχειρότητα της αντιμετώπισης του θέματος αλλαγής των διαστάσεων των αντλιοστασίων, πάρα τις προειδοποιήσεις μας, έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο κενό στην συνέχεια του έργου.Με την απουσία της να είναι ορατή στα σοβαρά θέματα του τόπου, απουσιάζει και στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας».

πηγή DETE.GR

#Αίσθηση #από #την #αποκάλυψη #του #Νεολόγου #για #το #μπλόκο #στην #επέκταση #του #βιολογικού #τηςς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Lifestyle5 λεπτά ago

Μαρία Σολωμού – Mente Fuerte: Είναι αχώριστοι!

Ειδήσεις7 λεπτά ago

Καιρός – EMY: Νέο «κύμα» με βροχές και καταιγίδες, πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία – Η πρόγνωση

Ειδήσεις8 λεπτά ago

SL2: Εκδικάστηκε η προσφυγή Ροκάκη κατά Μαρτσούκου, τότε θα βγει η απόφαση

Ειδήσεις23 λεπτά ago

To δίδυμο που ανατίναζε ΑΤΜ και ζήλευε τους αρτοποιούς

Ειδήσεις28 λεπτά ago

Σοκάρουν οι αστυνομικοί που έσωσαν τα δύο παιδάκια από το αυτοκίνητο με τις φιάλες υγραερίου – «Είχε σωληνάκι για να παίρνει αέρα»

Ειδήσεις29 λεπτά ago

Οι Αμερικανοί για Παναχαϊκή: «Το χρέος θα διευθετηθεί άμεσα»

Lifestyle36 λεπτά ago

Η υγεία της γυναίκας σε κάθε 10ετία

Ειδήσεις45 λεπτά ago

Αγιά Σοφιά: Σωρεία αντιδράσεων για το… πλύσιμο με ροδόνερο στο μνημείο για το Ραμαζάνι 

Ειδήσεις46 λεπτά ago

Ισχυρός σεισμός στο Αφγανιστάν – Αισθητός σε Πακιστάν και Ινδία

Ειδήσεις55 λεπτά ago

Εντοπίστηκε η 14χρονη στη Νέα Σμύρνη

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Την “έσκισαν” σε μπινελίκια οι συγκρατούμενος της Πισπιριγκου. Χαμός στον Κορυδαλλό

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αινιγματικό σημείωμα, γραμμένο σε γάζα , βρέθηκε στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Αποκάλυψη : Το βίντεο από την κηδεία της Ίριδας με τα λευκά μπαλόνια

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Βίντεο : Ξέσπασε ο Λιάγκας για τη νονά της Τζωρτζίνας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα … Η ζωγραφιά που πρόδιδε την Ρουλα

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Έξαλλος ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Γιάννης Σαμιώτης για την υπόθεση “Ρούλα”

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Ξανά ο Ρουγκάλας «βλέπει» Κι άλλες συλλήψεις στο θρίλερ της Πάτρας

Πάτρα NEWS12 μήνες ago

Δεν την θέλει ούτε ο δεύτερος δικηγόρος “Νίκος Ιωάννου”

Gossip #Τάσεις7 μήνες ago

Η glam βάπτιση της κόρης τους που έγινε στην Αχαϊα. Εύα Μαυρομάτη κ Αντρέας Πετρόπουλος έκλεψαν την παρασταση

Gossip #Τάσεις8 μήνες ago

Ο Ιδιαίτερος γάμος της Νικολίτσας και του Νώντα στο Σαραβάλι Πατρών – Φωτος Γάμου